U godini jubileja veliko interesovanje za upis u vrtić

0

FOČA – U jubilarnoj godini, kada slavi pet decenija od osnivanja, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iz Foče, poslije dugo vremena, ima listu čekanja za upis, na kojoj je 30 djece.

Ovu predškolsku ustanovu, koja je osnovana 1964. godine, trenutno pohađa 110 mališana raspoređenih u pet uzrasnih grupa.

Direktor Vrtića Slađana Vladičić kaže da je u planu dogradnja objekta sa novom prostorijom površine 200 metara kvadratnih.

„Zaista ove godine imamo veliki broj djece, od jaslica do starijih grupa i žao nam je što svim roditeljima ne možemo da izađemo u susret“, ističe Vladičićeva.

Ona navodi da vrtić raspolaže sa pet radnih sala, fiskulturnom salom i kuhinjom, te da sa djecom radi pet vaspitača, medicinska sestra i dva pripravnika.

Posljednjih nekoliko godina, fočanski vrtić je obogatio vaspitno-obrazovni program, čime je stekao povjerenje roditelja. Vladičićeva kaže da idealno vrijeme za upis djeteta u vrtić ne postoji i da je to individualno, ali da u svakom slučaju boravak u kolektivnom okruženju ima više prednosti nego mana.

„Dijete se nalazi u podsticajnom okruženju svojih vršnjaka, u kome se govor mnogo više razvija. Osim toga, okruženo je edukativnim materijalima mnogo više nego kod kuće, a stručne osobe ga upućuju kako da koristi taj edukativni materijal, tako da se utiče na čitav psihofizički razvoj djeteta“, naglasila je Vladičićeva.

Pedesetu godišnjicu postojanja vrtić će obilježiti naredne sedmice, a proslava će početi u ponedjeljak, 15. decembra, izložbom „Igračke u vremenu“, koja će biti postavljena u sali Centra za kulturu i informisanje.

„Naša ideja da predstavimo igračke pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina naišla je na oduševljenje mnogih. Roditelji su nam izašli u susret, mnogi tavani ovih dana su pretraženi, donijeli su divne igračke, tako da će izložba biti veoma simpatična“, rekla je Vladičićeva.

Obilježavanje jubileja nastaviće se u utorak, 16. decembra, svečanom akademijom u Centru za kulturu i informisanje, na kojoj će biti prikazan film o istorijatu ove ustanove, a biće promovisana i monografija vrtića.

Za srijedu, 17. decembra, najavljen je ogrugli sto o temi „Vrtić koji poznajem – vrtić o kojem maštam“ u sali Centra za rani rast i razvoj, na kojem će učestvovati vaspitači, prosvjetni radnici, stručni saradnici i predstavnici nevladinih organizacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare