U fokusu rada istorija 20. vijeka

0

ANDRIĆGRAD – U fokusu rada Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu u ovoj godini su Prvi i Drugi svjetski rat, kao i tematika Hladnog rata, te se očekuje da se u narednih par godina pokrije veći broj ključnih i bitnih tema iz istorije 20. vijeka.
Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić rekao je Srni da je Institut objavio 26 brojeva naučno-popularnog časopisa „Istorijske sveske“, dva broja naučnog časopisa „Vekovi“ i započeli izdavačku djelatnost u biblioteci pod nazivom „Znakovi“.

On je naveo da je u tom institutu danas počelo predavanje o Drugom svjetskom ratu pod nazivom „Drugi svjetski rat u istorijskoj perspektivi“, o kojoj će govoriti predavači iz Londona, Moskve i Beograda.

Perišić je istakao da se prva tema odnosi na frustracije koje je izazvao Prvi svjetski rat učesnicima Drugog svjetskog rata, i to je tema o kojoj će govoriti direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac.

„Istoričar iz Moskve Aleksej Valerjevič Isaev govoriće o temi `Mit o velikom otadžbinskom ratu u svjetlu njemačkih arhiva i arhiva Crvene armije`, i to je nešto novo za sve nas u saznajnom smislu“, rekao je Perišić.

On je dodao da će o temi „Hladni rat kao posljedica Drugog svjetskog rata“ govoriti profesor u Londonskoj školi političkih nauka Svetozar Rajak.

„To predavanje se odnosi na period kada se završio Drugi svjetski rat na bojnom polju. Tada je formiran i nastao novi svjetski poredak. Međutim u tom novom svjetskom poretku, koji je nastao na rezultatima Drugog svjetskog rata, započeo je drugi rat koji je u istoriji nazivan Hladnim ratom koji je trajao pola vijeka“, napomenuo je Perišić.

On je dodao da znanja o istoriji nikada nije dovoljno, tako da je istorijska nauka ona nauka koja stalno napreduje.

„U istorijskoj nauci se uvijek pojavljuju novi istraživački rezultati, novi pogledi na tumačenja i zbog toga na to uvijek treba obratiti pažnju, a posebno na ovakvim predavanjima. Mi smo vrlo često zarobljenici nekih starih znanja ili saznanja, tako da stara preispitivanja u nauci prethodnih znanja i proširivanje i dopuna tih znanja je nešto što je potpuno legitimno“, zaključio je Perišić.

Organizator predavanja „Drugi svjetski rat u istorijskoj perspektivi“ je Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare