U fokusu izgradnja fiskulturne sale za Osnovnu školu „Sveti Sava“

0
U fokusu izgradnja fiskulturne sale za Osnovnu školu

TRNOVO – Projekt izgradnje fiskulturne sale u sklopu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Trnovu, vrijedan 100.000 evra, koji treba da bude realizovan donacijom Vlade Srbije, bio je u fokusu današnjeg sastanka ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije i načelnika ove opštine Dragomira Gagovića.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će iduće sedmice doći do potpisivanja sporazuma kada je riječ o realizaciji projekta izgradnje fiskulturne sale u Trnovu, te da će djeca u novoj školskoj godini već biti u mogućnosti da je koriste.

„Načelnik opštine Gagović upoznao nas je o planovima ove lokalne zajednice za 2018. godinu. Ova godina je na samom kraju, a načelnik će analizirati koji su problemi uočeni tokom nje i pokušati da to popravi zajedno sa nama u Vladi Republike Srpske“, rekao je Tegeltija novinarima.

On je istakao da je interes Vlade Republike Srpske da se Trnovo u turističkom smislu otvori prema Jahorini.

„Smatramo da je to možda i najveći privredni potencijal opštine Trnovo – da se infrastrukturno ponudi investitorima koji su zainteresovani da grade i na samoj Jahorini. Tokom susreta bilo je riječi i o tehničkom pitanju koje treba ispraviti, s obzirom da Trnovo nema trenutno nijednu poslovnu banku“, napomenuo je ministar.

On je dodao da će Vlada Srpske nastojati da pomogne opštini Trnovo, da je danas došao u prvu posjetu novoizabranom načelniku Gagoviću, te naglasio da će tokom narednih posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Željke Cvijanović biti puno jasnija slika kada je riječ o planovima za 2018. godinu.

Načelnik Trnova Dragomir Gagović rekao je nakon sastanka da je ministra upoznao o stanju u ovoj lokalnoj zajednici kada je riječ o budžetu za tekuću i za 2018. godinu.

„Ministar je obećao da će Vlada početkom iduće godine donirati 200.000 KM za rekonstrukciju Trga Srđana Kneževića i obnovu parohijskog doma sa 50.000 KM, što će mnogo značiti za stanovnike Trnova jer nemamo nijednog objekta u koji se može primiti više od 50 ljudi za bilo kakvu svečanost“, naveo je Gagović.

Kada je riječ o budžetu opštine Trnovo, Gagović je napomenuo da je riječ o izuzetno siromašnoj lokalnoj zajednici, te da će ovogodišnji budžet biti ostvaren u iznosu od 85 odsto od planiranog.

„Za narednu godinu predvidjeli smo da budžet iznosi 1,75 miliona KM, čime će biti za pet odsto veći od projektovanog za ovu godiinu“, rekao je Gagović.

On je dodao da ova lokalna zajednica planira u narednoj godini da otvori nove pogone rješavanjem pitanja pogona „Famosa“, koji je u potpunosti uništen tokom rata i koji je u fazi prodaje.

Prema njegovim riječima, ukoliko sve prođe kako treba, očekivanje je da bi u tom objektu mogao da bude otvoren drvoprerađivački pogon u kojem bi se zaposlilo oko 20 ljudi.

„Očekujemo i posjetu predsjednika Dodika i Vlade, koji bi nam mogli pomoći u vezi sa otvaranjem još jednog pogona za finalnu preradu drveta, što bi omogućilo zapošljavanje još 50 radnika, a to bi za ovu lokalnu zajednicu značilno mnogo“, istakao je Gagović.

On je ukazao i na turističke potencijale koje ima opština Trnovo ali i energetske, s obzirom da se grade mini-hidrocentrale u Kijevu, Podiviču i Bogatiću, te napomenuo da bi svaka od tih investicija mogla u prosjeku da donese od jednog do deset novih radnih mjesta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare