U februaru registrovano 48 krivičnih djela

0

PALE – Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u februaru je registrovano 48 krivičnih djela, što je 100 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, izjavio je danas načelnik ove uprave Branimir Šehovac.

Šehovac je naveo da je na osnovu svih pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja, stanje na području Uprave ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

„Krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti nije bilo. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi više od 66 odsto, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 85 odsto“, izjavio je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama.

Prema njegovim riječima, od 22 krivična djela po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 16 krivičnih djela, evidentirana su dva krivična djela protiv života i tijela i dva napada na ovlašteno službenom lice u vršenju službene dužnosti.

„Iz oblasti organizovanog kriminaliteta registrovali smo četiri krivična djela, od čega tri krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i jedno krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga“, naveo je Šehovac i dodao da je policija oduzela 12,4 grama marihuane i 7,24 grama droge spid.

Šehovac je rekao da je u februaru otvorena policijska stanica Istočna Ilidža i stanično odjeljenje policije Trebević u sklopu policijske stanice Istočni Stari Grad, zahvaljujući ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču, te da će rad novih organizacionih jedinica sigurno poboljšati stanje bezbjednosti na području Uprave.

On je naglasio da su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo intenzivno sprovodili niz mjera i aktivnosti s ciljem održavanja povoljnog stanja na području Uprave i da će tako raditi i u narednom periodu.

Načelnik sektora kriminalistističke policije Aleksandar Zeković rekao je da je u februaru registrovano 48 krivičnih djela, a da je nadležnim tužilaštvima podnesen 41 izvještaj protiv 35 lica.

„Registrovano je 38 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta ili 79,1 odsto, pet krivičnih djela iz bezbjednosti saobraćaja, četiri krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta“, rekao je Zeković.

On je dodao da su iz oblasti opšteg kriminaliteta nadležnom tužilaštvu podnesena 32 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 26 lica, te da je najveći broj djela iz oblasti imovinskih delikata.

Zeković je istakao da na osnovu svih pokazatelja stanje na području Uprave cijene kao zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da su u februaru registrovana 33 narušavanja javnog reda i mira, što je za 13,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On je rekao da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, a najveći broj narušavanja evidentiran je na području policijskih stanica Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Sokolac, Rogatica, Han Pijesak i Trnovo.

Čvoro je naveo da se u februaru na području ove policijske uprave dogodilo 60 saobraćajnih nezgoda, za 3,2 odsto manje nego u februaru lani, te da nije bilo smrtno stradalih lica.

„Sa teže povrijeđenim licima dogodile su se dvije saobraćajne nezgode, šest saobraćajnih nezgoda bilo je sa sedam lakše povrijeđenim licima, dok je broj saobraćanih nezgoda sa materijalnom štetom bio 52“, istakao je Čvoro.

Prema njegovim riječima, najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda jesu brzina neprilagođena uslovima puta, prvenstvo prolaza, odstojanje, vožnja unazad i skretanje.

Registrovano je 2.185 prekršaja u saobraćaju, te sankcionisano 1.904 učesnika u saobraćaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare