U četvrtak tradicionalni turnir u uličnom basketu

0

Na Palama će u četvrtak, 23. juna, početi tradicionalni turnir u uličnom basketu koji se nalazi na FIBA rang-listi i ima međunarodni karakter, najavili su organizatori turnira Udruženje građana „Tri na tri /3×3/ – Više od igre“.

Turnir, koji će trajati do nedjelje, 26. juna, na sportskim terenima na Koranu, igra se pod zaštitnim znakom FIBA „tri na tri“, a epitet međunarodni nosi jer će se basketaši iz regiona boriti za 3.000 KM i pravo učešća na čelendžeru u Bordou.

Drugosplasirana ekipa osvojiće 800 KM, dok će trećeplasiranom pripasti 300 KM.

Predsjednik Udruženja „Tri na tri – Više od igre“ Miroslav Kovač rekao je na konferenciji za novinare da su od FIBA dobili status turnira Lajt kvest /Lite quest/ i jedini su takav turnir u BiH, te da do sada imaju više od 20 prijavljenih seniorskih ekipa širom BiH i Srbije.

Kovač je pozvao sve zainteresovane da dođu i posjete jednu od najljepših sportskih manifestacija grada, te zahvalio generalnim pokroviteljima turnira opštini Pale i gradu Istočno Sarajevo.

Jedan od organizatora Marko Lazarević naveo je da se međunarodni turnir održava 19. put i da je riječ o jednom od turnira sa najdužom i najbogatijom tradicijom u BiH.

„Ove godine biće kvalitetnih ekipa, a imamo najave da će nastupiti ekipe iz inostranstva, i to iz Litvanije, Rusije, Španije. Očekujemo još potvrde ekipa iz ostalih evropskih država“, rekao je Lazarević i dodao da, osim seniora, akcenat žele staviti i na juniore, kadete i pionire, odnosno na mlade nade basketa.

On je istakao da žele da i taj turnir mladih nada bude prepoznatljiv kao seniorski.

Lazarević je napomenuo da se već tradicionalno na paljanskom turniru održava takmičenje u šutiranju za tri poena koje je humanitarnog karaktera, a na kojem pravo učešća imaju svi posjetioci. Uslov je doniranje određene količine novca koja će biti uplaćena socijalno ugroženim porodicama sa područja opštine Pale.

Biće organizovani i mečevi utakmica Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce“.

Lazarević je podsjetio da je od 2020. godine uvedena nagrada za fer-plej „Aco Tomić“, koja nosi ime po prerano preminulom paljanskom basketašu i dodjeljuje se ekipi koja pokaže najbolji i najkorektniji odnos prema basketu i turniru.

Konferenciji su prisustvovali i učesnik turnira trinaestogodišnji Stefan Hršum i šampion Republike Srpske sa ekipom „Budućnost“ iz Bijeljine Rajko Gutalj.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare