U četvrtak promocija brošure o ljepotama Romanije

0

SOKOLAC – Planinarsko društvo /PD/ „Glasinac“ promovisaće u četvrtak, 8. novembra, brošuru „Romanija zove“ kojom žele upoznati širu javnost o prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima ove planine na istoku Srpske i dati podršku razvoju planinskog turizma.

Sekretar društva Vera Mijatović rekla je Srni da će brošuru okupljenim zvanicama, gostima, članovima društva, zainteresovanim građanima i predstavnicima medija predstaviti autor Milanko Borovčanin Romsok, koji je i književnik i planinar.

Mijatovićeva je navela da se ovakvim predstavljanjem prirodnih potencijala i ljepota Romanije želi povećati broj zainteresovanih da posjete najznačajnije destinacije Sarajevsko-romanijske regije, uokvirene visovima planine Romanije i njenim prirodnim bogatstvima.

Ona je navela da će prije promocije brošure o Romaniji u prostorijama PD „Glasinac“ u Sportskoj dvorani na Sokocu, biti održana i edukacija iz oblasti planinarske orijentacije na kojoj će aktivni članovi i licencirani vodiči upoznati zainteresovane o pravilima kretanja i orijentacije u prirodnom ambijentu, na planini i pod otvorenim nebom.

Mijatovićeva je istakla da planinari na ovaj način pružaju priliku mladima da nauče osnove korištenja topografske karte, kompasa i upoznaju pravila takmičenje u planinarskoj orijentaciji.

Ona je naglasila da su obje pomenute aktivnosti dijelovi projekta „Povratak prirodi – Visovima Romanije“ koji sokolačko planinarsko društvo realizuje već nekoliko mjeseci u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, koji finansira EU, a sprovodi Razvojni program UN.

U okviru ovog projekta koji će trajati do 28. februara naredne godine, planinarno je više aktivnosti u oblasti edukacije i promovisanja planinarstva.

PD „Glasinac“ osnovano je 2009. godine, dobitnik je više proznanja i nagrada na takmičenjima u planinarskoj orijentaciji i ima stotinjak članova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare