U Beogradu počela tribina o 30 godina Ustava Srpske

0

BEOGRAD – Tribina povodom 30 godina Ustava Republike Srpske počela je u Beogradu u prisustvu predsjednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske Ivice Dačića i Nedeljka Čubrilovića.

Tribina pod nazivom „30 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske: Slovom Ustava protiv zloduha ukidanja Republike Srpske“, počela je intoniranjem himni Srpske i Srbije, u prisustvu uglednih zvanica i gostiju iz Republike Srpske, Srbije i regiona.

Ovogodišnje jubilarno svečano obilježavanje 28. februara – dana u kojem je 1992. godine proglašen prvi Ustav Republike Srpske, kao i Dana Republike Srpske, počelo je obraćanjem zvaničnika.

Tribini, između ostalih, prisustvuju ministri iz Srpske Zlatan Klokić, Boris Pašalić, Petar Đokić, Senka Jujić, šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te Darko Mladić.

Organizator tribine je Predstavništvo Republike Srpske, koje od 2015. godine svečano obilježava 28. februar – dan u kojem je 1992. godine proglašen prvi Ustav Republike Srpske, kao i Dan Republike Srpske.

Cicović: Dolazi vrijeme striktnog poštovanja Dejtona

BEOGRAD – Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović izrazio je uvjerenje da dolazi vrijeme striktnog poštovanja svih međunarodnih pravnih dokumenata i ugovora, te da će i Dejtonski sporazum biti poštovan prema onome šta u njemu piše i nikako drugačije.

U obraćanju na tribini povodom 30 godina Republike Srpske, koja se održava u Skupštini grada Beograda, Cicović je istakao da su Srpska i Srbi odlučni da povrate svoja prava.

„Ali, danas, poslije 30 godina, kad su Republika Srpska i Srbi odlučni da povrate svoja prava i nadležnosti po Dejtonu, odnosno da BiH vrate na izvorni Dejton, optužuju nas da opet radimo protiv Dejtona“, rekao je Cicović i napomenuo da je pitanje dana kad će u BiH i Dejtonski sporazum označiti „antidejtonskom tvorevinom“.

Prema njegovim riječima, Srbi jesu i pokazuju da su dosljedni legalisti, čuvari Ustava i ustavnog poretka.

Cicović je napomenuo da je Skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o ustavnim principima koja je obavezuje da svoj položaj u BiH vrati u stanje određeno Dejtonskim sporazumom.

„A to znači u skladu za Aneksom 4. tog sporazuma koji je Ustav BiH, jer bi samo tako i cijela BiH bila stabilna i prosperitetna“, ocijenio je Cicović.

On je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom završen rat u BiH i utvrđeno društveno uređenje BiH kao državne zajednice dva entiteta i tri konstutivna naroda.

Aneks 4. tog međunarodnog pravnog dokumenta je Ustav BiH, te svi zakoni koji su do tada postojali morali su, naglasio je Cicović, biti usklađeni s njim, što se odnosi i na entitenske ustave.

On je napomenuo da su sve odluke, promjene i dopune zakona od bilo koga da dolaze ništavni, ako nisu u skladu sa Aneksom 4.

„Moglo bi se reći da su skoro istog dana kad su stavili svoj potpis na takav Dejtonski sporazum nosioci sarajevske politike počeli da traže i uvijek traže nove zahtjeve da se, uz pomoć stranih visokih predstavnika i dijela međunarodne zajednice, prava i nadležnosti Republike Srpske oduzimaju i prebacuju na zajedničke organe BiH“, naveo je Cicović.

To je, dodao je, uvijek bilo uz obrazloženje da je u skladu sa nekakvim „duhom Dejtonskog sporazuma“, a kad god bi Republika Srpska i Srbi insistirali na slovu Dejtona i striktnom poštovanju tog međunarodnog dokumenta, napadani su da su rušitelji Dejtona, mira i BiH.

Povodom jubileja 30 godina od Ustava Republike Srpske, gostima je podijeljena i knjiga „Republika Srpska – država po Dejtonskom sporazumu“, a cilj je, kaže Cicović, da se, u ovom za Srpsku i Srbe nenaklonjenom vremenu, pokaže Republika Srpska pokaže i istakne njena iskonska okrenutost istini, slobodi i pravdi.

Dačić: Za Srbiju je Srpska najviši prioritet

BEOGRAD – Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je Republika Srpska istorijska, politička i ustavna činjenica, i da njen opstanak i stalni razvoj predstavljaju za Srbiju i njene građane nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta.

Obraćajući se na tribini u Beogradu povodom 30 godina Ustava Republike Srpske, koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Dačić je rekao da o statusu Republike Srpske mogu da odlučuju samo njeni građani, a ona sama ne može da bude zaobiđena u bilo kakvom dogovoru koji se tiče BiH.

On je rekao da to mora da ponovi, zato što i danas nakon 30 godina postoje namjere i aktivnosti čiji je cilj da Republika Srpska ne bude ono što je opšteprihvaćeno, pa čak i da prestane da postoji.

„Ništa od toga se neće dogoditi“, istakao je Dačić.

Dačić je rekao da je današnja Srbija posljednja na svijetu koja bi prizivala razgradnju BiH, te dodao da je Srbija nebrojeno puta izjavila i pokazala da poštuje integritet BiH i da joj istinski želi samo dobro.

„I baš zbog toga smo prvi koji će se usprotiviti svakom pokušaju da se naškodi Republici Srpskoj, da se ona zaobilazi kada se donose odluke i da nestane. To nije samo naša obaveza koju smo prihvatili, to je naša želja i naša dosleda državna politika koju ćemo voditi dok postoje i Srbija i Srpska“, rekao je Dačić.

On je rekao da je stvaranje Republike Srpske jedan od najvećih istorijskih događaja za srpski narod u 20. vijeku i da to predstavlja nacionalni i državni prioritet Srbije i srpskog naroda.

„Mnogi kažu da na to nemamo pravo. Ne samo da imamo pravo, nego ga imamo i mnogo više nego neki koji sa udaljenosti nekoliko desetina hiljada kilometara pokazuju interesovanje za drugi entitet u BiH i za drugi narod i koji kažu da napad na taj entitet i narod predstavlja napad na te zemlje“, napomenuo je Dačić.

Zato, dodao je on, i Srbija može da kaže da svaki napad na Republiku Srpsku je napad na Srbiju i srpski narod, ali da se nada da više nikada niko neće govoriti ni o kakvim napadima, nego da će se svi zajedno najzad usredsrediti na to da probaju da stave tačku na jugoslovensku krizu.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, Dačić je naveo da je donošenje prvog ustava tada bio za srpski narod u BiH jedan od najvažnijih koraka da sačuva indentitet i svoja prava, te da je i osnivanjem Republike Srpske 9. januara srpski narod dao konačan odgovor u kakvom institucionalnom okviru želi da živi i ostvaruje svoja prava.

„A taj odgovor je isti i danas, kao i pre 30 godina i glasi – Republika Srpska. Republika Srpska je taj istorijski odgovor i on traje već tri decenije. Isto toliko traju i pokušaji da se taj odgovor promeni i da Republika Srpska postane nešto što nikada nije bila, niti srpski narod želio“, rekao je Dačić.

On je rekao da je u Ustavu Srpske i amandmanima sadržano jasno opredjeljenje srpskog naroda da želi da očuva svoj identitet i samobitnost u onom okviru za koji se izborio i koji je prihvaćen u međunarodnim okvirima.

I Srbija i Srpska, istakao je on, traže zajedno da taj okvir bude poštovan, a samim tim i prava koja pripadaju Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom u okviru BiH.

„Ovo se tiče samo nas sa obe strane reke Drine i nikoga drugog. A naročito se ne tiče onih koji u našem bratskom savezništvu vide nekakvu pretnji za sebe. Mi nikome ne pretimo“, naveo je Dačić.

On je naglasio da niko ne treba da se plaši jakih veza Srbije i Srpske, i niko u tome ne treba da traži izgovor za svoju politiku koja ne misli dobro ni Srpskoj niti BiH, pa ni cijelom regionu.

„Samo mi u Srbiji i Srpskoj treba da se pazimo slabljenja naših veza i da ne dopustimo da jedni drugima postanemo manje važni nego što smo to danas. Tome bi se radovali svi koji žele neko novo prekrajanje Balkana i BiH, ali bez učešća Srbije i Srpske i bez naših jakih veza“, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da događaji u Ukrajini pokazuju da raspad Jugoslavije i SSSR-a i dalje ostavljaju posljedice i da nisu završeni politički procesi, te istakao da je zato konačno vrijeme da se svi okrenu saradnji jedni sa drugima i stvaranju zajedničkih interesa za budućnost.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare