U Bečiće putuje 36 mališana iz Istočnog Novog Sarajeva

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U dječije odmaralište „Užice“ u Bečiće ove godine otputovaće 36 mališana, dvoje roditelja i pet vaspitača iz opštine Istočno Novo Sarajevo, u okviru projekta „Socijalizacija djece Republike Srpske 2018“, koji sprovodi Javni fond za dječiju zaštitu.

Direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo Vesna Ćevriz rekla je Srni da je 20. maja otputovala prva grupa u kojoj je devetoro djece predškolskog uzrasta u pratnji dva vaspitača, koja će boraviti sedam dana na crnogorskoj obali.

„U prvoj smjeni sa djecom iz Istočnog Novog Sarajeva otputovali su i njihovi drugari iz Bijeljine i Zvornika. Tokom boravka na moru djeca će učestvovati u različitim kreativnim i edukativnim radionicama, kao i u sportskim sadržajima“, navela je Ćevrizova.

Ona je dodala da ove godine u projektu učestvuju i djeca iz vrtića „Patrijarh Pavle“ iz Istočnog Novog Sarajeva, kao i da je cilj projekta da se kroz druženje, edukaciju i boravak na moru zadovolje razvojne potrebe.

Ćevrizova je istakla da je broj korisnika prava u Centru za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo ostao na nivou prošle godine. Najveći broj sredstava iz budžeta Centra izdvaja se na dodatak za pomoć i njegu drugog lica.

„Od 208 korisnika prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, 76 pripada prvoj grupi – lica koja cjelodnevno i potpuno zavise od drugog, a 132 drugoj u kojoj su oni kojima je neophodna djelimična pomoć“, naglasila je Ćevrizova.

Ona je podsjetila da mjesečne naknade za ovo pravo iznosi 166 KM za prvu grupu i 83 KM za drugu, od čega jednu polovinu sredstava obezbjeđuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a drugu opština Istočno Novo Sarajevo.

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske, u saradnji sa centrima za socijalni rad od 2002. godine sprovodi projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“. Ove godine se projekat realizuje u četrnaest smjena od 20. maja do 21. septembra.

Projekat je namijenjen korisnicima prava iz socijalne i dječije zaštite, djeci iz socijalno ugroženih, boračkih i višečlanih porodica, onoj sa smetnjama u razvoju i hroničnim oboljenjima, kao i posebno nadarenoj i talentovanoj za sport.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments