U aprilu rasvijetljenost krivičnih djela 95 odsto

0

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo tokom aprila registrovano je 37 krivičnih djela, što je za 30 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Zeković je na konferenciji za novinare na Palama naveo da je podneseno 19 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 23 lica, od kojih je šest povratnika u vršenju krivičnih djela, dok maloljetnika u vršenju djela nije bilo.

„Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,6 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela oko 95 odsto“, istakao je Zeković.

Prema njegovim riječima, registrovano je 21 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, što je 56,7 odsto ukupno registrovanih krivičnih djela, tri su u vezi sa zloupotrebom droge i 13 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

„U vezi sa krivičnim djelima iz oblasti opšteg kriminaliteta nadležnom okružnom javnom tužilaštvu podneseno je 12 izvještaja protiv isto toliko lica. Strukturu krivičnih djela iz opšteg kriminaliteta čine šest krivičnih djela protiv imovine, dva protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine i 13 ostalih krivičnih djela“, naveo je Zeković.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac istakao je da je stanje bezbjednosti na području Uprave zadovoljavajuće, da se bilježi smanjenje ukupnog broja krivičnih djela, kao i visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 95 odsto.

„U aprilu smo dokumentovali tri krivična djela iz oblasti zloupotrebe droge gdje je oduzeta određena količina narkotika. Iz oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno je ukupno 13 predmeta, a nadležnom tužilaštvu podnijeli smo pet izvještaja protiv osam lica“, rekao je Šehovac.

On je dodao da nisu evidentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnost, te da je povećan broj narušavanja javnog reda i mira zbog nepoštovanja Zakona o ograničenju kretanja na određenom prostoru.

Prema njegovim riječima, građani uglavnom poštuju policijski čas i nose zaštitnu opremu.

Šehovac naglašava da će službenici Policijske uprave Istočno Sarajevu u narednom periodu preduzimati sve neophodne mjere kako bi stanje bezbjednosti podigli na viši nivo.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da su tokom aprila evidentirana 145 narušavanja javnog reda i mira, što je za 118 odsto više nego u uporednom periodu.

„U strukturi prekršaja znatno povećanje broja narušavanja javnog reda i mira je posljedica vanrednog stanja izazvanog virusom korona, a prekršaji su – ograničenje kretanja na određenom prostoru, vrijeđanje, tuča i fizički napad, uživanje droge“, naveo je Čvoro.

On je dodao da su se u aprilu dogodile 34 saobraćajne nezgode ili za 38,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, da nisu evidentirane saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica, evidentirane su četiri saobraćajne nezgode sa lakšim povredama i 30 nezgoda sa materijalnom štetom.

Čvoro naglašava da poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u aprilu nije bilo.

Prema njegovim riječima, registrovano je 1.413 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, sankcionisano 1.264 lica, dok je iz saobraćaja isključeno 34 vozača i 37 vozila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare