U aktivnosti uključeno nekoliko stotina mladih

0
Arhivska fotografija

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Istočnog Sarajeva već tri godine veoma uspješno djeluje Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” u čije je aktivnosti bilo aktivno uključeno nekoliko stotina mladih, rekao je Srni rukovodilac ovog centra protonamjesnik Mladen Drbonjak.

Uz podsjećanje da je Pravoslavni centar osnovan 2016. godine, Drobnjak je naveo da je od tada realizovan niz značajnih projekata vezanih za duhovni, kulturni i socijalni razvoj mladih.

“Centar je prvenstveno osnovan da pomogne mladima, približi ih crkvi i pomogne u njihovom duhovnom i kulturnom razvoju”, istakao je Drobnjak.

Prema njegovim riječima, jedan od najznačajnijih projekata je škola ikonopisa koja u kontinuitetu radi od samog osnivanja Centra i koju u svakom trenutku pohađa 60-ak članova, pod mentorstvom profesora na Akademiji za restauraciju i konzervaciju pri SPC u Beogradu Gorana Janićijevića.

“U okviru tog projekta ove godine je realizovana izložba `Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske`. Riječ je kopijama ikona italo-kritske škole u periodu od 15. do 18. vijeka koje se nalaze u muzeju Stare pravoslavne crkve i riznicama manastira Dobrun i Saborne crkve. Izložbe ovih ikona održane su u Trebinju, Beogradu, Zaječaru, Palama”, naveo je Drobnjak.

On je naglasio da je u okviru škole ikonopisa 17. marta obilježen pogrom Srba na Kosovu i Metohiji sa izložbom koja je nosila naziv “Da se ne zaboravi – Zjenica oka moga gnijezdo je ljepoti tvojoj”.

“Izložene ikone bile su replike ikona oslikanih u hramu Bogorodice LJeviške u Prizrenu”, pojasnio je Drobnjak.

U okviru Pravoslavnog centra već dvije godine radi i škola animiranog filma sa oko 30 polaznika.

Drobnjak je istakao da su, u saradnji sa Studiom crtanog filma 98 iz Niša i “Domom animacije” iz Novog Sada, ove godine nastala dva animirana filma – jedan o Svetom Petru Sarajevskom, a drugi “Ja imam pravo na pravoslavlje”.

“Ovaj drugi film nastao je u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a tiče se promocije ljudskih prava. Film je prikazan u oktobru na festivalu pravoslavnog filma u Kijevu gdje je naišao na pozitivne kritike”, naveo je Drobnjak.

Drobnjak je izjavio da drugu godinu zaredom radi i škola crkvene muzike koju vodi dirigent Srpskog pjevačkog društva “Sloga” Stefan Mojsilović, koju pohađa 20-ak djece uzrasta od osam do 15 godina.

On je posebno istakao da je Pravoslavni centar za vaskršnje praznike organizovao humanitarnu akciju kada je skupljeno 1.700 paketića na teritoriji Mitropolije za djecu u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, slične akcije za velike pravoslavne praznike trebalo bi da budu organizovane i 2019. godine.

“Realizovali smo više projekata iz oblasti međureligijskog dijaloga poput onog pod nazivom `Koračajmo zajedno` u saradnji sa Nadbiskupijskim centrom za mlade iz Sarajeva. Trenutno realizujemo projekat `Upoznaj zemlju da bi je volio` u okviru kojeg organizujemo radionice kaligrafije, druženja mladih različitih vjeroispovijesti i posjete vjerskim znamenitostima s ciljem promovisanja bogatstva kultura iz života različitih konfesija u BiH”, nabrojao je Drobnjak.

On podsjeća da je organizovana i 3. Konferencija pravoslavne omladine posvećena očuvanju kulture jezika i duhovnosti na kojoj je učestvovalo oko 40 mladih.

“U 2019. i narednim godinama cilj nam je da realizujemo više volonterskih aktivnosti i da kroz njih uključimo što više mladih. U planu je i realizacija projekata iz oblasti ekologije kako bi dodatno bila povećana svijest o očuvanju prirode i važnosti okruženja u kojem živimo”, najavio je Drobnjak.

“Nastojaćemo da kroz projekte koje realizujemo odgovorimo na aktuelne probleme sa kojima se mladi suočavaju”, naglasio je Drobnjak.

Naglašavajući da je Pravoslavni centar neprofitna organizacija, koja nema svoj izvor prihoda i koja se finansira od donacija i prijava na projekte, Drobnjak je zahvalio na pomoći Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srspke, Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske, Sekretarijatu za vjere Republike Srpske, Gradu Istočno Sarajevo i gradskim opštinama, posebno Istočno Novo Sarajevo, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, ministarsvima za civilne poslove, te ljudska prava i izbjeglice BiH, organizaciji “Vorld vižn” i drugima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments