U 2022. povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

0
Ilustracija

ISTOČNA ILIDŽA – Centru za socijalni rad u Istočnoj Ilidži u prošloj godini je prijavljeno 25 slučajeva porodičnog nasilja, odnosno sedam više nego 2021. godine, izjavila je Srni direktor Centra Bosa Kalinić.

„Nasilnici su procesuirani i izrečene su im hitne mjere zaštite kao što je zabrana približavanja žrtvi i udaljenje iz stana, a o okončanju sudskog procesa nemamo povratne informacije“, istakla je Kalinićeva.

Prema njenim riječima, u prethodnoj godini Centru je podneseno 20 zahtjeva za mirenje bračnih supružnika, što je za 11 više nego u 2021.

„Kada je u pitanju održavanje ličnih odnosa roditelja sa djecom, u prethodnoj godini podnesena su četiri zahtjeva za donošenje rješenja o kontaktiranju“, napomenula je Kalinićeva.

Ona je navela da je Narodna skupština Republike Srpske nedavno usvojila Porodični zakon kojim se znatno unapređuje zaštita prava i interesa djeteta, preciznije uređuju imovinski odnosi supružnika, uvodi institut porodičnog doma, a redefiniše institut usvojenja.

Kalinićeva je podsjetila da je jedna od najvažnijih izmjena – zajedničko vršenje roditeljskog prava i nakon razvoda, ako bivši supružnici zaključe sporazum o tome i sud procijeni da je to u najboljem interesu djeteta.

„Uređenje vršenja roditeljskog prava i održavanje ličnih odnosa daje se u nadležnost sudu, čime se obezbjeđuje veća i sigurnija zaštita roditeljskog i dječijeg prava, za razliku od dosadašnjeg uređenja, koje je bilo povjereno centrima za socijalni rad“, navela je Kalinićeva.

Pravo na stalnu novčanu pomoć u prošloj godini ostvarilo je 13 korisnika.

„Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć u 2022. godini podnijela su 32 korisnika, što je manje za 15 nego prethodne godine. Pravo na ličnu invalidninu u Centru ostvaruju 53 korisnika od kojih je 31 punoljetno i 22 maloljetnih lica, što je za osam korisnika više u odnosu na 2021. godinu“, precizirala je Kalinićeva.

Ona je rekla da su pravo na ličnog asistenta ostvarila dva korisnika.

Kada je riječ o realizovanim projektima u prošloj godini, Kalinićeva ističe da su aplicirali na poziv Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a zahvaljujući tome su obezbijedili značajnu računarsku opremu.

Ona kaže da su prošle, kao i ove godine, u saradnji sa organizacijom Crvenog krsta Istočna Ilidža i opštinom kroz određeni projekat obezbijedili značajnu jednokratnu pomoć porodicama u stanju socijalne potrebe.

Kalinićeva je zahvalila donatorima iz Italije koji više od 20 godina pomažu stanovnicima Istočne Ilidže.

„U prošloj godini u projekat jačanja porodica programa `SOS Dječije selo` iz Sarajeva uključeno je šest porodica sa područja opštine Istočna Ilidža. Cilj je bio podizanje kvaliteta brige o djeci kako bi se spriječila ili umanjila mogućnost njihovog odvajanja iz porodice, a pružana im je i psiho-socijalna, edukativna i materijalna podrška“, dodala je Kalinićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare