U 2021. oko 900 otkrivenih karcinoma pluća

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je u 2021. godini otkriveno između 870 i 900 bolesnika sa karcinomom pluća, podaci su GLOBOKAN-a /The Global Cancer Observatory/, svjetske i evropske mreže koja prati kretanje bolesnika sa malignim bolestima.

Predsjednik Udruženja pulmologa Republike Srpske Mirko Stanetić izjavio je danas novinarima, nakon otvaranja jubilarnog 30. stručnog skupa „Majski pulmološki dani“, da je među njima najveći broj sa nemikrocelularnim karcinomom.

„Ono što je tragično je da se to otkrije u uznapredovaloj fazi bolesti“, rekao je Stanetić.

On je ukazao da su pulmologiju, koja nije atraktivna grana medicine, učinili da bude atraktivna, sa željom da se ne ponovi vrijeme virusa korona i neprilike koje su tada imali.

Stanetić je istakao da pulmologija u Republici Srpskoj ide u korak sa vremenom i sa savremenim smjernicama, a da je ovogodišnji stručni skup „Majski pulmološki dani“ okupio oko 200 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je danas veliki jubilej za pulmologiju Republike Srpske – 30 godina stručnog skupa „Majski pulmološki dani“, te napomenuo da je riječ o aktivnosti koja je počela u teška vremena i nastavila se sve ovo vrijeme.

„Nimalo lakše nisu bile ni posljednje dvije godine, koje su bile izazvane virusom korona, gdje je pulmologija zajedno sa drugim disciplinama dala veliki doprinos u liječenju građana Republike Srpske“, naveo je Šeranić.

On je naglasio da je fokus ovogodišnjeg skupa nešto na čemu se zalaže Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite sa aspekta medicine – interdisciplinarnost, a sa aspekta sistema to je multisektorijalnost.

„To su stvari gdje svi zajednički moramo da budemo uključeni, u nešto što je najvažnije, a to je zdravlje našeg građanina“, ukazao je Šeranić.

On je zahvalio ljekarima svih discilina koji su posljednje dvije godine davali svoje nadljudske napore, gdje se morao u potpunosti reorganizovati sistem i izmijeniti neke procedure kako bi se omogućilo da svi dobiju što je moguće kvalitetniju zdravstvenu njegu.

Šeranić je rekao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i dalje otvoreno za sve prijedloge koji se tiču unapređenja sistema.

„Spremili smo, i u Narodnoj skupštini će se naći paket zdravstvenih zakona, tri u prijedlogu, jedan u nacrtu, gdje i sa legislativnog okvira pokušavamo da unaprijedimo sve one aktivnosti koje nam trebaju za naredni period“, napomenuo je Šeranić.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo što se u Banjaluci održava ovakav skup, te istakao da opredjeljenje rukovodstva ove zdravstvene ustanove, osim gradnje bolnice i kupovine najsavremenije opreme, jeste i edukacija kadra i da je ovaj skup prilika da zaposleni UKC-a steknu još veća znanja što će im omogućiti da još kvalitetnije liječe pacijente.

On je rekao da se u Srbiji nalazi više od 20 ljekara UKC-a na edukaciji, 12 ljekara u Sloveniji i najavio da će u narednim danima biti dogovorena saradnja i edukacija u NJemačkoj i Austriji.

„Cilj nam je veoma visok nivo kvaliteta zdravstvene zaštite koji imaju daleko razvijenije države u Evropi i svijetu“, poručio je Đajić.

Tradicionalno stručni skup pod nazivom „Majski pulmološki dani“ organizuje Udruženje pulmologa/pneumoftiziologa Republike Srpske, Klinika za plućne bolesti, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Ovaj stručni skup se pod okriljem Udruženja pulmologa/pneumftiziologa Republike Srpske održava svake godine od 1992. Dobio je multidisciplinarni karakter, na kojem se, osim izabranih tema iz pulmologije, prezentuju radovi iz srodnih oblasti.

Skup je redovno praćen izdavanjem časopisa, sa štampanjem radova u cijelosti, kao i internet prezentacijom registrovanog časopisa „Respiracio“ /respiratio.info/.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare