Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze za ubistvo Srba u Goraždu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo je 115 materijalnih dokaza protiv četvorice bivših pripadnika takozvane Armije BiH, optuženih za zločin protiv ratnih zarobljenika u Goraždu 1992. godine.
Nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH – Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika Boška i Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni.

Među brojnim materijalnih dokazima, koje je Sudskom vijeću Okružnog suda u Istočnom Sarajevu uložio tužilac Tarik Crnkić, nalaze se odluke o proglašenju ratne opasnosti, te uvođenju i ukidanju ratnog stanja objavljene u Službenom listu BiH, kao i izvještaj komandanta Ratnog štaba Kopači – Goražde od 16. avgusta 1992. godine.

Tužilac je, između ostalih, uložio i originalan izvještaj službe dežurstva Policijske stanice Goražde 17. na 18. avgusta 1992. godine u periodu od 22.00 časa do 6.00 časova, koji je potpisao dežurni policajac Adil Mujezinović, kao i dokument o načinu njegovog pribavljanja, te potvrdu o predaji zarobljenika.

Među uloženim materijalnim dokazima su i uvjerenja kojim su zarobljeni Srbi na Trovrhu proglašeni nestalim, te izvodi iz Matične knjige umrlih iz opštine Novo Goražde iz 2010. godine, kojim su zvanično proglašeni mrtvim.

Tužilac je uložio i službenu informaciju Instituta za nestala lica BiH o pronalasku njihovih posmrtnih ostataka, kao i više dokumenata koje je vještačio grafolog Ismet Katana.

Sudu su predočena i dva kratka inserta sa snimka Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo „Goražde, rat 1992.“, od 14. decembra 2012. godine, koji prikazuju vozilo kojim su, prema Crnkićevim riječima, a na osnovu izjava svjedoka, odvezeni zarobljeni Srbi iz Policijske stanice.

Tužilac je zatražio da Sudsko vijeće prihvati cijeli snimak u trajanju od jednog časa i 14 minuta, te njegovo ulaganje u materijalne dokaze nakon što ga odbrane optuženih pregledaju.

Branioci optuženih uložili su prigovor na autentičnost i zakonitost materijalnih dokaza Tužilaštva koji se odnose na izvještaj službe dežurstva Policijske stanice Goražde 17. na 18. avgusta 1992. godine, te potvrdu o predaji zarobljenika, jer smatraju da zaglavlje i pečat na tim dokumentima nisu autentični.

Naredno ročište biće održano 21. aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare