Tuševljak: opravdana inicijativa resornog ministarstva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske sasvim opravdano je procijenilo da za 60 dana bude produžen javni poziv u vezi sa izgradnjom stambenih jedinica i pomoć u njihovoj rekonstrukciji, izjavio je Srni rukovodilac resornog Odjeljenja ovog ministarstva u Istočnom Sarajevu Dragiša Tuševljak.

Ovaj javni poziv Ministarstva odnosi se na izgradnju stambenih jedinica s ciljem integracije u sadašnjem mjestu boravišta i pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica s ciljem povratka u ranije mjesto prebivališta.

Tuševljak je istakao da je u prvom roku, odnosno do septembra, na području Istočnog Sarajeva bilo podneseno 167 zahtjeva, da bi taj broj u posljednja dva mjeseca, nakon produženja oglasa, bio povećan na 407 podnesenih zahtjeva.

“Statistički podaci ukazuju da su se na oglas prijavile četiri porodice izbjeglica iz Hrvatske, za reintegraciju u Republiku Srpsku zainteresovano je 290 porodica, a želju za obnovom imovine u ranijem mjestu stanovanja iskazalo je 111 porodica, dok su se iz Srbije prijavile dvije porodice”, precizirao je Tuševljak.

On je najavio da treba da uslijedi formiranje baze podataka i unošenje podataka o aplikacijama, nakon čega će komisije u narednom mjesecu početi sa radom na odabiru korisnika za dodjelu donacija.

“Što se tiče regionalnog projekta koji je u nadležnosti Komisije u Sarajevu, radi se na odabiru korisnika, a riječ je o 9.166 zahtjeva, koji će biti rješavani već početkom decembra”, pojasnio je Tuševljak.

Resorno ministarstvo u Srpskoj objavilo je polovinom godine poziv izbjeglim licima iz Hrvatske sa mjestom boravišta u Republici Srpskoj za podnošenje prijava za pomoć u izgradnji stambenih jedinica s ciljem integracije u mjestu boravišta, dok se drugi poziv odnosi na raseljena lica u Srpskoj koja očekuju pomoć za izgradnju stambenih jedinica radi integracije u sadašnjem mjestu boravišta i pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica s ciljem povratka u ranije mjesto prebivališta.

 

Oba ova projekta obuhvataju po 600 porodica.

Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori predviđena je obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH, i to po 1.800 porodica iz reda sva tri konstitutivna naroda, od čega 4.200 u Republici Srpskoj, i to 1.800 hrvatskih, 1.200 srpskih porodica koje žele da ostanu u Srpskoj i 1.200 bošnjačkih porodica koje žele povratak u Srpsku.

U Federaciji BiH trebalo bi da bude zbrinuto 1.200 porodica i to 600 srpskih koji žele povratak u FBiH i 600 bošnjačkih porodica koje, takođe, žele integraciju u Federaciju.

Koordinator projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementator je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Dva glavna i obavezujuća uslova za prijavu na ove javne pozive su da aplikant mora biti registrovan kao izbjeglo lice, da je evidentiran u bazi podataka i da je predmet rekonstrukcije imovina koja je korištena do izbijanja rata u BiH početkom aprila 1991. godine.

Takođe, uvjerenje o kretanju mora se poklapati sa podacima o imovini koja je predmet rekonstrukcije.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments