Tuševljak: Na javni konkurs do sada se prijavilo 161 lice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Za izgradnju i rekonstrukciju stambenih jednicica na području Istočnog Sarajeva do sada se na konkurs Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske prijavilo 161 lice, izjavio je Srni rukovodilac Odjeljenja resornog ministarstva u Istočnom Sarajevu Dragiša Tuševljak.

„Mi smo na terenu podijelili oko 300 obrazaca i očekujemo da će broj predatih prijava u narednih 60 dana biti znatno veći. I ovim putem apelujem da se svi zainteresovani prijave u pomenutom roku“, rekao je Tuševljak.

Tuševljak je naveo da je riječ o prijavama za izgradnju stambenih jedinica s ciljem integracije u sadašnjem mjestu boravišta i pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica radi povratka na ranije mjesto prebivališta.

Prema njegovim riječima, u najvećem broju riječ je o licima koja koriste alternativni smještaj i žele da se integrišu u sadašnje mjesto boravka, dok se manji broj izjasnio da želi da obnovi imovinu.

„Generalno gledano, riječ je o licima slabijeg imovnog stanja, kao i o starijima koja su u prijavama navela da žele da ostanu u Republici Srpskoj jer se tu najbolje i najbezbjednije osjećaju“, naglasio je Tuševljak.

On je pozdravio odluku Ministarstva da produži rok za prijavu na oba javna poziva za dva mjeseca jer, kako je naveo, mnogi zainteresovani zbog godišnjih odnora ili drugih objektivnih razloga nisu mogli da predaju prijave do 31. avgusta.

Resorno ministarstvo u Srpskoj objavilo je prije 30-ak dana dva javna poziva.

Jedan poziv je upućen izbjeglim licima iz Hrvatske sa mjestom boravišta u Republici Srpskoj za podnošenje prijava za pomoć u izgradnji stambenih jedinica s ciljem integracije u mjestu boravišta, a drugi se odnosi na raseljena lica u Srpskoj koja očekuju pomoć za izgradnju stambenih jedinica radi integracije u sadašnjem mjestu boravišta i pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica s ciljem povratka na ranije mjesto prebivališta.

Oba projekta obuhvataju po 600 porodica.

Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori predviđena je obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH i to po 1.800 porodica iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Od toga se 4.200 odnosi na Republiku Srpsku i to 1.800 hrvatskih porodica, 1.200 srpskih porodica koje žele da ostanu u Republici Srpskoj i 1.200 bošnjačkih porodica koje žele povratak u Srpsku.

U Federaciji BiH trebalo bi da bude zbrinuto 1.200 porodica i to 600 srpskih koji žele povratak i 600 bošnjačkih porodica koje hoće integraciju u Federaciju.

Koordinator projekta je Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava BiH, a implementator je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Dva glavna i obavezujuća uslova za prijavu na pomenute javne pozive su da aplikant mora biti registrovan kao izbjeglo lice, da je evidentiran u bazi podataka i da je predmet rekonstrukcije imovina koja je korištena do izbijanja rata u BiH početkom aprila 1991. godine.

Uvjerenje o kretanju mora se podudarati sa imovinom koja je predmet rekonstrukcije.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske ranije je saopštilo da je u okviru Regionalnog stambenog programa primilo oko 6.000 zahtjeva, kao i zahtjeve za povratak u Federaciju BiH i da je u potpunosti spremno za realizaciju tog projekta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare