Турнир у говорном пикаду окупио четрдесетак учесника

0
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 2. МАРТА /СРНА/ - Удружење слијепих и слабовидих Источно Сарајево организовало је данас у овом граду промотивни турнир у говорном пикаду који је окупио четрдесетак учесника, у оквиру пројекта "Стрелицама до свјетлости и радости".

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Удружење слијепих и слабовидих Источно Сарајево организовало је данас у овом граду промотивни турнир у говорном пикаду који је окупио четрдесетак учесника, у оквиру пројекта „Стрелицама до свјетлости и радости“.

Секретар ове организације Јовица Мијатовић рекао је да турнир представља једну од завршних активности у имплементацији овог пројекта који није важан само за Удружење него и за све грађане Источног Сарајева.

Он је појаснио да се слијепа и слабовида лица, у оквиру овог пројекта, друже и тренирају са такмичарима без инвалидитета и д‌јецом, што је за слијепе и слабовиде посебан бенефит, јер је њихов циљ инклузија и социјализација слијепих лица.

„Циљ је да слијепа лица буду укључена у сва савремена друштвена збивања и токове“, рекао је Мијатовић новинарима.

Према његовим ријечима, на данашњем такмичењу учествовала су слијепа и слабовида лица из свих шест градских општина, као и учесници из Високог и Кантона Сарајево.

„Ово је промоција пикадо спорта за слијепе, тако да шира јавност буде упозната са овим спортом који је сада тренд међу слијепим лицима у региону, па и код нас“, навео је Мијатовић.

Мијатовић је појаснио да је пикадо за слијепе иста игра као и пикадо за оне са нормалним видом, а једина разлика је у томе што када слијепо лице баци стрелицу, оно звучним сигналом добија податак који број је погодило и колико поена је остало до нуле.

Он је подсјетио да је градска организација слијепих и слабовидих кроз радионице у оквиру пројекта добила пет волонтера, од којих двоје д‌јеце.

„Наш циљ је био да укључимо што више д‌јеце, да већ од малих ногу имају навику дружења са слијепим лицима, што су са радошћу прихватили“, истакао је Мијатовић.

Пројекат „Стрелицама до свјетлости и радости“ организује се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану 2 који финансира ЕУ, а спроводи УНДП уз подршку града Источно Сарајево.

Градско удружење слијепих и слабовидих Источно Сарајево тренутно има 172 члана.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare