Turizam i ekologija jezikom filma

0

U zvaničnom programu drugog Internacionalnog festivala ekološkog i turističkog filma i promotivnih spotova „Jahorinafest“, koji će od 29. novembra do 2. decembra biti održan u jahorinskom hotelu „Bistrica“, biće prikazano 60 ostvarenja u tri kategorije, koja potpisuju autori iz dvadesetak zemalja sa gotovo svih svjetskih kontinenata.

Ovo je potvrdio direktor festivala Mirko Despić. On je istakao da je i ovog puta primarni cilj „Jahorinafesta“ da „jezikom filma afirmiše ekološke i turističke vrijednosti“ i ukaže na stalnu potrebu zaštite životne sredine.

– Planina Jahorina, kao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u ovom dijelu jugoistočne Evrope, i opština Pale, koja svoje razvojne planove zasniva upravo na prednostima koje donose turizam i ekološki čista sredina, zaslužuju ovakvu manifestaciju. Prvi „Jahorinafest“, čiji je pokretač Televizija OSM iz Pala, pobudio značajno interesovanje i ostvario uspjeh, a to se ogleda i u činjenici da iza njega sada kao pokrovitelji stoje vlade Republike Srpske i Federacije BiH, grad Sarajevo, opštine Pale i Foča i vodeći privredni subjekt u oblasti turizma Olimpijski centar „Jahorina“ – rekao je Despić.

On je ocjenu o velikom interesovanju za ovu jedinstvenu smotru potkrijepio i podatkom da je pred selekcionu komisiju festivala stiglo čak 120 ostvarenja, što je brojka koje se ne bi postidjeli ni festivali sa mnogo dužom tradicijom.

– Odabrali smo polovinu od pristiglih ostvarenja i vjerujem da će svi oni koji se tokom festivala nađu na Jahorini uživati u kadrovima snimljenim širom svijeta, ali i prisustvovati okruglim stolovima i diskusijama, u kojima će učestvovati najeminentniji stručnjaci – istakao je Despić.

On je dodao da će festival biti obogaćen i pratećim kulturnim programom.

Nagrade

Drugi „Jahorinafest“ zvanično će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović.

– I ove godine biće dodijeljene zlatna, srebrna i bronzana lincura za ekološki film, borovnica za turistički film, te javor za promotivni spot, kao i gran pri za najbolje ostvarenje prikazano tokom festivala – najavljuju organizatori.

Web prezentacija

http://jahorinafest.org/

 

(www.palelive.com/Glas Srpske )

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare