Turci žele da prave centar za vantjelesnu oplodnju

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, generalni direktor turske privatne klinike za vantjelesnu oplodnju “Bahčeči” Bylent Kimir i vršilac dužnosti direktora Bolnice Istočno Sarajevo Slavko Ždrale razgovarali su danas o izgradnji klinike za vantjelesnu oplodnju u Istočnom Sarajevu.

Bogdanić je rekao da turska klinika “Bahčeči” traži najpovoljniju lokaciju za svoju djelatnost i pogledaće slične lokacije, ali njihovo opredjeljenje je da ulažu u Istočnom Sarajevu.

“Ukoliko se opredijele za objekat ‘Srbija’ ili za lokaciju u Bolnici Istočno Sarajevo onda će biti provedene sve procedure i dogovoren način ulaganja i izgradnje”, rekao je Bogdanić novinarima.

On kaže da mu je drago da su turske kompanije iskazale interes da ulažu u Republiku Srpsku, što je jedan od dobrih pokazatelja da Srpska postaje interesantna za investitore.

Bogdanić je istakao da mu je drago što su turske kompanije spremne da ulažu u oblast zdravstva, a posebno u vantjelesnu oplodnju.

Govoreći o Bolnici Istočno Sarajevo, Bogdanić je rekao da je upoznat o problemima u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dodao da je u toku izrada sistematizacije, koja će brzo biti završena.

“Kada završimo sistematizaciju, zajedno sa upravom Bolnice izaći ćemo pred sindikate, predložiti moguće rješenje problema”, rekao je Bogdanić i dodao da će nastojati da zaposleni ne ostanu bez posla i da ne dolazi do smanjenja plate.

Bogdanić ističe da svi oni koji rade i koji su posvećeni poslu neće imate nikakvih problema, te najavljuje da će se truditi da im stvore bolje uslove za rad.

On je rekao da je razgovarao sa direktorima bolnica u Doboju i Zvorniku, koji su spremni da preuzmu određen broj internista, ginekologa i drugih specijalista, da bi na taj način rasteretili Bolnicu Istočno Sarajevo sa prekomjernim brojem zaposlenih.

“Razgovarali smo i sa bankama o restruktuiranju kredita i u Vladi Srpske o nekim dodatnim sredstvima kako bi stabilizovali ovu zdravstvenu ustanovu, koja je značajna za ovaj kraj”, istakao je Bogdanić.

Kimir je rekao da Grupacija “Bahčeči” želi da širi svoje investicije u BiH i da ne misli da se zadrži samo na centru za vještačku oplodnju, već želi da napravi porodiljski i centar za zdravlje žena.

“Danas smo imali konstruktivan sastanak i pokušavamo da se dogovorimo da li je ova prelijepa lokacija Bolnice Istočno Sarajevo pravo mjesto za naše investicije”, rekao je Kimir.

On je naveo da “Bahčeči” planira da otvori i jednu opštu bolnicu u BiH, pored centra za zdravlje žena i vještačku oplodnju.

Kimir je podsjetio da je prije dva dana imao sastanak sa ministrom Bogdanićem u Doboju, te da Grupacija “Bahčeči” čini napor da što prije pronađe lokaciju i pravo mjesto za svoje investicije.

Prema njegovim riječima, u Doboju je razgovarano o lokacijama u Banjaluci, Doboju i Istočnom Sarajevu, ali je njihova želja da ova investicija bude u sarajevskoj regiji.

Ždrale je istakao da svaka investicija ima svoj značaj kako u ekonomskom, tako i u zdravstvenom smislu.

“Ova klinika, osim prevencije bolesti kod žena, ima želju da vrši i vantjelesnu oplodnju. Ukoliko dođe do saradnje, napravila bi se jedna poslovna interakcija koja bi mogla da bude na obostranu korist”, rekao Ždrale.

On je najavio da će ove godine biti izgrađen dio urgentnog centra, za koji je nabavljena dokumentacija, a za nekoliko dana će biti raspisan tender.

“Izgradnja bolnice je prioritet, ali dok dođe do toga mi u saradnji sa Vladom Republike Srpske nastojimo da poboljšamo uslove rada”, rekao je Ždrale i dodao da je za izgradnju urgentnog centra obezbijeđeno nešto više od tri miliona KM.

On je pojasnio da će urgentni centar raditi u krugu bolnice, gdje će biti adaptirano oko 1.800 metara kvadratnih postojećeg prostor i izgrađeno oko 1.300 metara kvadratnih novog.

Ždrale se nada da bi radovi trebalo da budu završeni do 1. oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments