Trninić: U narednoj godini kreće modernizacija puta prema Šćepan Polju

0
Trninić: U narednoj godini kreće modernizacija puta prema Šćepan Polju

FOČA – Ministar saobraćaja je veza Republike Srpske Neđo Trninić najavio je danas u Foči da će izgradnja moderne saobračajnice od Foče do Šćepan Polja na granici sa Crnom Gorom biti uvrštena u plan preduzeća „Putevi Republike Srpske“ za narednu godinu.

Trninić je rekao da će rekonstrukcija 21 kilometra puta, koji je dionica međunarodnog koridora Sarajevo-Podgorica, koštati 88 miliona evra, te da su u toku pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja je zainteresovana da učestvuje u finansiranju.

„Već smo završili projektnu dokumentaciju koju je finansirala EU, a u petak su nam u ministarstvu bili predstavnici EBRD-a koji su pokazali interesovanje da finansijski proprate izgradnju tog puta“, naveo je Trninić.

On je podsjetio da je planirana gradnja i novog graničnog mosta na rijeci Tari, kao i zajedničkog graničnog prelaza sa crnogorske strane.

„Trenutno smo u fazi pokušaja da obezbijedimo kod EU i Evropske komisije grant sredstva u visini 20 odsto od projekta, ali u svakom slučaju – dobili ta grant sredstva ili ne, uvrstićemo izgradnju te dionice u plan preduzeća `Putevi Republike Srpske` i mi ćemo to iduće godine raditi“, rekao je Trninić.

On je istakao da je u proteklih deset godina Vlada Srpske u infrastrukturne projekte na području opštine Foča uložila 78 miliona KM, te da je za izgradnju porušenog željeznog mosta na Drini, koja će uskoro biti završena, izdvojila ukupno 738.000 KM.

Na sastanku sa rukovodstvom opštine Foča, Trninić je razgovarao i o pravcu Foča-Tjentište i njegovom povezivanju sa putem Foča-Šćepan Polje.

„U planu za ovu godinu je izrada studijske i ostale neophodne dokumentacije, da bismo eventualno i taj pravac iduće godine stavili u plan za izgradnju“, naveo je Trninić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić izrazio je zadovoljstvom što su, kako je istakao, putevi prema Šćepan Polju i Tjentištu, koji su za ovu lokalnu zajednicu od posebne važnosti, uvršteni u prioritete.

„Veoma je važno što će ove godine biti projektovana dionica do Tjentišta, što je takođe usko grlo i za nas značajna razvojna komponenta. Mislimo da bi taj put trebao krenuti u narednoj godini, jer kao što znamo pet miliona evra za tu dionicu obećala je i Vlada Srbije“, rekao je Mašić.

On je naveo da su ministra Trninića upoznali i o značaju i potrebi modernizacije regionalnog pravca Foča-Čelebići, koji dalje vodi za Pljevlja u Crnoj Gori.

„Tim više što se ponovo otvara granični prelaz na Vitinama prema Pljevljima. Očekujemo da će `Putevi Srpske` uz pomoć ministarstva imati razumijevanja da nam pomognu, a mi smo opredijelili dio sredstava da taj put rekonstruišemo“, naveo je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare