Trka za 2.031 indeks, prijemni 1. septembra

0

Prijem dokumenata u drugom upisnom roku za fakultete Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu ove godine počinje istovremeno u ponedeljak 24. avgusta i trajaće do 28. avgusta. Budući brucoši će prijemne ispite polagati 1. septembra, a rezultati će biti objavljeni 3. septembra do 14 časova. Oni koji se nađu na spiskovima onih koji su položili, na željeni fakultet mogu da se upišu od 7. do 12. septembra. Mada zvanično još nije najavljen, treći upisni rok na oba univerziteta vrlo je izvestan. Na univerzitetima u Srpskoj ostalo je slobodno 2.301 mjesto, a na prvu godinu studija do sada je primljen 4.051 brucoš.

Na 16 fakulteta u Banjaluci nakon prvog upinog roka ostalo je slobodno još 1.564 mjesta, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ostala su slobodna još 737 mjesta.

Rezultati prvog upisnog roka na banjalučkom Univerzitetu kao i prethodnih godina, pokazali su veće interesovanje za Ekonomski, Pravni, Arhitektonsko-građevinski i Šumarski fakultet, na kojima nije ostalo slobodnih mesta. S druge strane, najviše slobodnih mesta ostalo na Mašinskom – 264, Elektrotehničkom -262 i na Prirodno-matematičkom fakultetu – 207.
Na fakultete u Istočnom Sarajevu na prvu godinu studija primljeno je ukupno 2.010 budućih studenata, a najviše slobodnih mesta na ostalo je na Filozofskom fakultetu i to 184, ali i na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu 113, a i ove godine na Mašinskom fakultetu ostalo je slobodno još 78 mesta.
U prvom upisnom roku sva mesta popunjena su na Pedagoškom fakultetu, Pravnom fakultetu i Saobraćajno- tehničkom fakultetu, kao i Filozofskom na studijskim programima novinarstva, razredne nastave i geografije. Rektor ovog Univerziteta Mitar Novaković kaže da ove godine izuzetno veliko interesovanje za ekonomiju i pravo, pa se nadaju da će se na ovim studijskim programima otvoriti dodatna mesta za treći upisni rok.
U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da je na sastanku Saveta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta održanog 15. jula ove godine dogovoreno da se zahtevi univerziteta za proširenjem upisnih kvota dostave Ministarstvu nakon završenog drugog upisnog roka.
„Očekujemo da univerziteti dostave svoj predlog po završetku drugog upisnog roka, koji će Ministarstvo s pažnjom razmotriti i odlučiti u najboljem interesu studenata“, kaže načelnica Odeljenja za visoko obrazovanje u ovom ministarstvu Biljana Vojvodić.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu
Fakultet, budžet, samofinansirajući
Akademija likovnih umetnosti – 7
Elektrotehnički fakultet 45 –
Ekonomski fakultet-Istočno Sarajevo – 14
Ekonomski fakultet -Brčko – 75
Mašinski fakultet 78 –
Medicinski fakultet 18 27
Muzička akademija 8 30
Poljoprivredni fakultet 13 25
Pravoslavni Bogoslovski fakultet 53 60
Tehnološki fakultet 27 30
Fakultet za proizvodnju i menadžment – 10
Filozofski fakultet 84 100
Fakultet spoljne trgovine Bijeljina – 18

Univerzitet u Banjaluci

Fakultet, budžet, samofinansirajući
Akademija umetnosti 5 38
Elektrotehnički fakultet 262 –
Mašinski fakultet 264 –
Medicinski fakultet – 20
Poljoprivredni fakultet 5 25
Prirodno-matematički fakultet 136 71
Rudarski fakultet 18 20
Tehnološki fakultet 56 30
Fakultet političkih nauka – 15
Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta – 32
Filozofski fakultet 24 28
Filološki fakultet 4 43

Blic online

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare