Trivić: Obustavlja se nastava od sutra do 1. novembra

0
Počela realizacija projekta

Nastava u osnovim i srednjim školama u Republici Srpskoj obustavlja od sutra do 1. novembra radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, Trivićeva je rekla večeras novinarima u Banjaluci da će se nastavni proces odvijati onlajn, te da u školama nema širenja virusa unutar istog objekta.

Trivićeva je pojasnila da je nastava obustavljena u osnovnim i srednjim školama na sedam dana imajući u vidu da je ciljna populacija između 30 i 50 godina dob u kojoj su roditelji djece.

„Epiodemiološka situacija u Republici Srpskoj nije nimalo jednostavna, posebno imajući u vidu da je svaki drugi građanin pozitivan na virus korona u odnosu na broj koji su testirani“, istakla je Trivićeva.

Ona je navela da će Ministarstvo prosvjete i kulture u idućoj sedmici zajedno sa Republičkim štabom analizirati kompletnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i u skladu sa tim će se raditi dalji plan i raspored rada osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je u periodu od 16. do 22. oktobra u Republici Srpskoj značajno pogoršana epidemiološka situacija.

On je istakao da je političkim partijama preporučeno da ne održavaju skupove do 1. novembra, a da pravosuđe razmatra prioritetne predmete, prvenstveno koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovnika.

Šeranić je naglasio da će se za sedam dana razmatrati epidemiološka situacija, te da to ne znači da će se ponovo nastaviti suspenzija nastave za sve, već će se ići na opciju da se uđe u pojedinu lokalnu zajednicu i organizuje nastava u skladu sa epidemiološkom situacijom u toj zajednici.

On je naveo da je na sjednici Štaba razmatrana situacija i u vezi nastave na fakultetima i za sada je stav da se nastavlja sa visokim obrazovanjem onako kako je i do sada rađeno.

„Procijenićemo sve za sedam dana i gledaćemo da što prije vraćamo određene mjere kako bi smo što više ustanovili sam nastavni proces bilo da se radi o osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju“, pojasnio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, broj zaraženh na dnevnom nivou je 173 na 100.000 stanovnika i svrstava Republiku Srpsku u sredinu Evrope, dok najgore indikatore imaju Belgija i Češka.

Kada je riječ o starosnoj dobi, Šeranić je rekao da prednjače oni od 30 do 49 godina, od 50 do 64 godine , te od 20 do 29 godina.

Šeranić je dodao da se stopa smrtnosti nije značajno mijenjala, ali ti podaci kasne u odnosu na broj zaraženih.

Stopa smrtnosti je 1,66 i nije se značajnije mijenjala u odnosu na raniji period, a očekuje se da će biti pogoršana s obziroma na broj hospitalizovanih lica, rekao je Šeranić.

Šeranić je rekao da je izdao saglasnosti za preraspodijelu organizacionih jedinica unutar bolnice Gradiška i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

„Razmatraćemo određene preporuke za rad domova zdravlja koji su prilično opterećeni brojem lica koja se javljaju za preglede“, napomenuo je Šeranić.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da je Republički štab za vanredne situacije usvojio izmjene zaključka, kojim se definiše da je rad svih ugostiteljskih objekata ograničen od 6.00 do 22.00 časa u periodu narednih sedam dana.

Gašićeva je rekla da će biti određene pomoći Vlade Republike Srpske ugostiteljima i hotelijerima, osim onima koje su je već dobili, te poručila da više ne smije doći do zatvaranja privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da će potom ponovo procjenjivati situaciju, te da se zajednički preventivno može djelovati na dalje širenje virusa u zajednici i apelovala da se građani Republike Srpske pridržavaju svih epidemioloških mjera i odgorno ponašaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare