Trinaestogodišnji Nikola Radivojević prvi doplivao do Časnog krsta

0

ZVORNIK – Trinaestogodišnji Nikola Radivojević iz Zvornika doplivao je danas prvi do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru, a njegov jeanaestogodišnji brat Stefan drugi.

Nikoli je pripao Časni krst za koji se plivalo, kao i srebrni krst koji je darivala zvornička zlatara „Dimitrić“, a Stefanu, kao najmlađem učesniku bogojavljenskog plivanja, zlatnik sa likom Bijelog anđela, dar kompanije „ZO-ŽI“ iz Zvornika.

Nikola je rekao novinarima da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst, dodavši da je osjećaj sjajan.

NJegov mlađi brat Stefan rekao je da je i ranije imao jaku želju da pliva za Časni krst, ali mu roditelji nisu dozvoljavali.

„Ove godine su mi roditelji dozvolili da plivam i sa jakom vjerom u Boga ušao sam u vodu zaplivao i uspio doplivati do Časnog krsta“, rekao je Stefan i zahvalio svim starijim učesnicima koji su pazili na njega dok je plivao.

Bojan Lukić rekao je da mu je ovo deseti put da učestvuje, odnosno od prvog plivanja koje je organizovala crkvena opština Sveti Stefan-Zvornik.

„To je neka Božija sila koja se u meni pojavila da učestvujem na plivanju i tako će biti dok u meni ima života i zdravlja“, rekao je Lukić.

On je zahvalio svim učesnicima koji su plivali, posebno Nikoli i Stefanu, i izrazio nadu da će naredne godine za Bogojavljenje biti održano plivanje za Časni krst na zvorničkoj Gradskoj plaži sa litijom od crkve u kojoj bude služena liturgija, pa do mjesta plivanja.

Lukić, koji je odbornik u Skupštini grada Zvornika, plivao je za dječacima i pazio na njih u vodi sve dok nisu dolivali do Časnog krsta i bezbjedno se popeli na čamac.

Sveštenik Rade Tešić rekao je da je na desetom plivanju za Časni krst učestvovalo 18 plivača, ocijenivši da bi taj broj bio daleko veći da se nije desila pandemija.

„Plivanje za Časni krst važan je običaj koji treba da čuvamo u spomen Hristovog krštenja, a način odavanja poštovanja prema novokrštenom Hristu je potvrda naše jake i čelične vjere“, rekao je Tešić.

Prethodno je u crkvi Svetog ahiđakona Stefana na Mlađevcu kod Zvornika služena liturgija, a potom je na platou Rafting kluba „Eko-Drina“ na Zvorničkom jezeru dat blagoslov plivačima.

Plivanje, koje je posmatrao određen broj građana, u skladu sa epidemiološkom mjerama, održano je na vodenoj stazi Zvorničkog jezera dugačkoj 33 metra u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji – od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

Organizatori plivanja za Bogojavljenski krst su Srpska pravoslavna crkvena opština Sveti Stefan – Zvornik, zvornički Rafting klub „Eko-Drina“ i grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare