Trifunović: Zahtjev za vanredno uvećanje penzija

0

TESLIĆ – Upravni odbor Udruženja penzionera Republike Srpske uputiće zahtjev Vladi Republike Srrpske za vanredno povećanje penzija zbog naglog rasta cijena i povećanja troškova života, najavio je danas predsjednik Udruženja penzionera Ratko Trifunović.

Trifunović je rekao da očekuje vanredno usklađivanje penzija do polovine godine s obzirom da se posljednje usklađivanje penzija od četiri odsto u januaru „brzo istopilo usljed rasta cijena i povećanja troškova života“.

„I kada bi uvećanje bilo 20 odsto bilo bi malo, ali moramo imati u vidu realnost i mogućnost Vlade Republike Srpske“, izjavio je Trifunović novinarima u Tesliću, prije početka sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera.

On je naveo da bi u Udruženju penzionera u ovom trenutku bili zadovoljni i sa povećanjem od pet odsto.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je da trenutno nije izvodivo povećanje penzija od pet odsto i da će iznos povećanja zavisiti od mogućnosti Vlade Srpske u narednim mjesecima, uslovljene razvojem globalne finansijsko-ekonomske i tržišne situacije.

„Mislim da određene mjere, kojima smo svjedoci, kao i odluke Vlade Republike Srpske već počinju da daju efekte“, istakao je Milić.

On je ukazao na pozitivne efekte odluka Vlade od prije dvije godine na okolnosti sa virusom korona, subvencionisanjem pojedinih subjekata.

„To smo najbolje osjetili po osnovu priliva sredstva u budžet Republike“, naveo je Milić.

On je dodao da je u prva dva mjeseca ove godine konstantan rast prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, kao i svih ostalih ukupnih doprinosa i poreza u odnosu na planove.

„Doprinosi su veći za 4,2 odsto i to je dobar i ohrabrujući podatak i nadamo se da će se nastaviti takav trend i u narednim mjesecima bez obzira na sve ovo što se dešava oko nas“, naglasio je Milić.

On je podsjetio da je odlukom Vlade Srpske obezbijeđeno 500.000 KM za korisnike prava banjskog liječenja, koje će iskoristiti njih oko 1.000 iz svih opština i gradova Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Srpske Slobodan Brdar izrazio je zadovoljstvo s obzirom da su sredstva za banjsku rehabilitaciju uvećana za 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Brdar je naveo da se na današnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera priprema održavanje godišnje izvještajne skupštine ovog udruženja narednog mjeseca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare