Treking, šetnja krpljama i obilazak pećina

0

Na Jahorini se od ove sezone turistima nudi, osim skijanja i snoubordinga, i treking (hodanje) planinom, šetnja sa krpljama – opremom za hodanje po dubokom snijegu, kao i obilazak pećina. Ovu novu turističku ponudu organizovala je Vodička služba Planinarskog društva „Javorina“ sa Pala čiji vodiči od ove sezone organizuju treking ture na Jahorini i Ravnoj planini, na tri staze ukupne dužine 39 kilometara, rekao je Srni predsjednik “Javorine“ Mladen Lukić.

Treking ture posebno privlače planinare, a na jednoj od njih bile su planinarke iz planinarskih društava „Majevica“ iz Bijeljine i “Mladost“ iz Zvornika. Njima su se pridružili planinari iz Hrvatske, kao i turisti iz Srbije.

Ova treking tura na Jahorini, dužine devet kilometara, obuhvatila je obilazak vrela Prače i Stanskog vrela, izlazak na Milošev do i potom penjanje na Ogorjelicu, vrh Jahorine.

Na ovakvim turama male nezgode nisu ništa neobično, pa je tako jedna planinarka nesmotreno skliznula u vrelo Prače. Na poziv vodiča Lukića, stigla je Gorska služba spašavanja, koja je brzo odvezla motornim sankama i spriječila ozbiljnije posljedice. Sa tog vrela se, kako kaže vodič, cijelo Sarajevo snabdijeva vodom.

„Mogu se pohvaliti da sam oprala čarape u gradskom vodovodu“, šali se ova planinarka.

Nakon obilaska dva vrela uslijedio je uspon na vrh, gotovo sat vremena hodanja uzbrdo. Za mnoge prilično naporno. Dva vodiča, jedan na početku i jedan na kraju grupe, prilagođavaju brzinu hodanja u skladu sa kondicijom koju umaju svi članovi.

Ipak, većina grupe odustaje od penjanja na sami vrh i razdvaja se od preostalih osam trekera koji ne odustaju.

A, na vrhu, poslije četiri sata hoda po zaklonjenoj strani planine, napokon svjetlost zalaska sunca. Nebo, bez ijednog oblaka, počinje da rudi. Prostranstva glatkog, neugaženog snijega žućkasto svjetlucaju. Vjetar je jak i ledi krv. Pogled dopire do deset planina, čak i u Crnoj Gori!

„Pogled se pruža na planine Ljubišnju, Durmitor i Bioč u Crnoj Gori, zatim Maglić, Volujak, Zelengoru i Treskavicu u Republici Srpskoj, te Bjelašnicu, Prenj i Vlašić u Federaciji BiH“, kaže Lukić.

Nakon fotografisanja na Ogorjelici, uslijedio je silazak i odmor u jednom od jahorinskih kafića, uz čaj sa rumom. Tu se već planiraju nove aktivnosti koje će boravak na planini učiniti sadržajnijim.

Osim trekinga po Jahorini, pet vodiča “Javorine“, sa međunarodnom i licencom Planinarskog saveza Republike Srpske, organizuju i obilazak Novakove pećine i planinarskih staza na Romaniji, kao i pećine Orlovača, te planina Treskavica i Zelengora.

„U sarajevsko-romanijskoj regiji prvi put ove godine organizovana je jedna ovakva služba, zato što su tek uređene staze. Staze su različitih težina – lake, srednje i teške“, kaže Lukić, koji ističe da Vodička služba “Javorine“ daje ovu ponudu u okviru hotela “Bistrica“ na Jahorini, zajedno sa Ski i snoubord školom “Javorina“.

Za preostala dva dana planinarke imaju u planu da nauče da voze snoubord i obiđu pećinu Orlovača, jednu od najljepših u BiH, udaljenu 25 kilometara od Jahorine. Za tri dana boravka na ovoj planini – malo li je!

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare