Trećina građana bez porodičnog ljekara

0

Javna ustanova Dom zdravlja Pale trenutno ima 14 formiranih timova porodične medicine, od kojih većina, čak 12, pruža usluge pacijentima u centralnom zdanju ove ustanove, dok dvije ambulante rade u ovdašnjim naseljima Mokro i Podgrab. Timovi u Domu zdravlja rade u dvije smjene čime su stvoreni praktično optimalni uslovi za pružanje primarne zdravstvene zaštite, a uvođenjem novih telefonskih linija dodatno je poboljšan i sistem naručivanja za ljekarski pregled, što je evidentno uticalo i na smanjenje gužve u čekaonicama. Direktorka ove zdravstvene ustanove, dr Vesna Krstović-Spremo, kaže za „Fokus“ da ono što trenutno predstavlja problem za ovdašnji dom zdravlja jeste činjenica da proces registracije pacijenata nije dostigao ni izbliza željeni nivo, te da se brojka od tek dvije trećine registrovanih stanovnika u sistemu porodične medicine direktno negativno odrazila i na iznos finansijskih sredstava kojima ustanova raspolaže u ovoj godini.

– Na području opštine Pale registrovano je tek oko 20.500 pacijenata, što je izuzetno mali broj, ako se u obzir uzmu relevantne procjene da ovdje živi više od 30.000 stanovnika. Zbog čega proces registracije nije uspješnije sproveden teško je ocijeniti, jer postoje i objektivni i subjektivni razlozi za to, ali evidentno je da dio građana ima i određeni otpor prema reformi zdravstvenog sistema, odnosno novom modelu porodičnog ljekara – govori doktorka Krstović-Spremo, koja podsjeća da je riječ o procesu koji se sprovodi u kontinuitetu, te u skladu s tim iznova i apeluje na Paljane koji to do sada nisu učinili da se upišu u registar pacijenata.

Ona naglašava da pojedini građani jednostavno moraju promijeniti ranije stečenu naviku da kod ljekara mogu odlaziti kada god to hoće i žele, te shvatiti da ignorantskim pristupom prema modelu porodične medicine nanose štetu sebi, ali i Domu zdravlja kao ustanovi.

– Dom zdravlja Pale ima Službu hitne pomoći, koja po potrebi pruža uslugu svim pacijentima, bez obzira da li su registrovani kod porodičnog ljekara ili ne, ali građani moraju shvatiti da to nije i rješenje svih problema – kaže doktorka Krstović-Spremo, aludirajući na preventivnu zaštitu zdravlja i potrebu redovnih pregleda kod porodičnog ljekara.

Na kraju ističe da Dom zdravlja u Palama raspolaže izuzetno kvalitetnim kadrom koji čini i dvadesetak vrhunskih ljekara, mahom specijalista, dok je sve spremno i za funkcionisanje pedijatrije i ginekologije kao konsultativno-specijalističkih službi, koje bi radile u saradnji s timovima porodične medicine, kako to i nalažu novi zakonski propisi.

Sekundarni nivo

Osim primarne zdravstvene zaštite, u Domu zdravlja Pale dijelom se pružaju i usluge sekundarnog nivoa, jer se po potrebi angažuju različiti specijalisti, čime se ide u susret pacijentima, koji su tako pošteđeni i stalnih putovanja do bolnica.

– Pored toga, imamo potpuno opremljen i kadrovski osposobljen Centar za fizikalnu terapiju, što je nešto čime se ne mogu pohvaliti sve ustanove ovog tipa u sarajevskoromanijskom regionu – kaže doktorka Vesna Krtsović-Spremo.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare