Trebinjke pobjednice republičkog takmičenja iz francuskog jezika

0
Trebinjke pobjednice republičkog takmičenja iz francuskog jezika

ISTOČNO SARAJEVO – Učenica Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Trebinja Ivona Ponjarac pobjednica je republičkog takmičenja iz francuskog jezika, dok je u kategoriji srednjoškolaca najbolja bila Anđela Đurica, učenica trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“.

Na takmičenju koje je održano u Istočnoj Ilidži učestvovao je 31 učenik iz Republike Srpske.

Drugo mjesto među osnovcima osvojila je Tijana Mitrić iz bijeljinske Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“, a treće Nađa Kunarac iz Osnovne škole „Sveti Sava“ u Foči.

Dobitnik diplome za osvojeno drugo mjesto u kategoriji srednjoškolaca je Ana Miletić iz Gimnazije Banjaluka, dok je treće mjesto pripalo Jani Janković iz Gimnazije „Filip Višnjić“ Bijeljina.

Dodjeli diploma i priznanja prisustvovao je ambasador Francuske u BiH Gijon Ruso koji smatra da sama činjenica da su učenici iz brojnih škola u Republici Srpskoj danas došli da se takmiče, govori da su oni zaista motivisani za izučavanje ovog jezika.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović izjavio je novinarima da je Zavod prije tri godine uveo u kalendar takmičenja iz francuskog jezika za osnovce i srednjoškolce, jer su analizom utvrdili da se u Republici Srpskoj povećava broj učenika koji izučavaju ovaj jezik.

„To je način da učenicima i njihovim roditeljima damo mogućnost da izaberu jezik koji žele, a ne koji im neko nametne u školi. Ove godine takmičenje je u Istočnom Sarajevu, u školi u kojoj mnogo učenika izučava francuski jezik i postižu odlične rezultate“, izjavio je Damjanović.

On je izrazio posebno zadovoljstvo što Ambasada Francuske već treću godinu podržava i prati ovo takmičenje. Damjanović je naveo da je Ambasada pobjedniku među srednjoškolcima obezbijela sedmodnevni lingvistički boravak u Francuskoj.

„Republički Pedagoški zavod je finansirao dolazak i smještaj učenika, kao i druge stvari koje zahtijeva ovakvo takmičenje. Mislim da je sve ovo motivacija za učenike i njihove nastavnike, a mi ćemo i narednih godina podržavati i organizovati ovakva takmičenja“, naglasio je Damjanović.

Direktor Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš“ iz Istočne Ilidže Zdenka Perendija izrazila je posebno zadovoljsto što se ovo Republičko takmičenje održalo baš u njihovoj školi.

„Velika nam je čast što nam je Pedagoški zavod dao povjerenje da budemo domaćini ovako velikog i značajnog takmičenja. Ovde su došli učenici sa svojim nastavnicima i profesorima koji su ih vodili tokom njihovog učenja u školi, te takmičenjima od opštinskog, regionalnog do najvećeg, republičkog nivoa“, navela je Perendija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments