Trebević – idealna destinacija za aktivan odmor

1

Turistički kompleks Brus omiljeno je izletište građana Istočnog Sarajeva i Sarajeva, ali i savršena polazna destinacija u istraživanju planine Trebević pogodna za šetnju, rekreaciju, sportske aktivnosti i porodični odmor.

Smješten na nadmorskoj visini od oko 1.250 metara, Brus je veoma važna i atraktivna turistička destinacija u Istočnom Sarajevu čija lokacija ima veliki potencijal za razvoj, prvenstveno, ljetnog turizma.

Ovo izletište posjećeno je i tokom zimskih mjeseci, kada građani mogu da, daleko od gradske vreve, magle i smoga, uživaju u suncu i svježem vazduhu, objavljeno je na veb-stranici grada Istočno Sarajevo.

U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući angažmanu lokalne zajednice, saradnjom javnog i privatnog sektora, Brus je obogaćen različitim sadržajima, pogodnim za sve generacije.

Opština Istočni Stari Grad, koja dijelom obuhvata i područje Trebevića, napravila je, u saradnji sa predstavnicima privatnog sektora, značajne pomake u oblasti turizma.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je da su u toku pregovori rukovodstva opštine sa važnim investitorima koji su ranije pominjani u javnosti o izgradnji novog turističkog kompleksa na ovom lokalitetu, koji će privući veliki broj turista iz okruženja, ali i šire.

„Planirana je izgradnja dva hotela površine oko 15.000 metara kvadratnih sa pratećim sadržajima. Projektom je predviđena izgradnja vještačkog jezera, sankališta, dječijeg skijališta. Trebalo bi da bude izgrađen vidikovac sa pogledom na sarajevsku dolinu i šume Trebevića, do kojeg će voditi šumske staze, između stabala drveća, što će biti posebno atraktivno za turiste i do sada neviđeno na našem području“, istakao je Gašanović.

On je ocijenio da je tehnološki park u BiH dao novu dimenziju razvoju Trebevića.

„Sam objekat, njegov dizajn, predstavlja impozantnu građevinu koju je radilo više udruženih firmi, a ta kompanija planira da na toj lokaciji nastavi gradnju. Cijeli taj kompleks, kada bude završen, simbolizovaće novi koncept rada i života na ovim prostorima, a povezivaće savremeni, urbani stil sa prirodom“, rekao je načelnik i dodao da su već počele aktivnosti na izgradnji neophodne infrastrukture.

To će, prema njegovim riječima, biti nov i do sada neviđen sadržaj, koji će privući novu klijentelu koja do sada nije posjećivala ovo područje, kao što su ljudi iz poslovnog svijeta i šou-biznisa.

Turisti i posjetioci na izletištu Brus mogu da uživaju u pješačkim stazama, a tu su i vožnja biciklima i četvorotočkašima po uređenim planinskim stazama, pejntbol, vožnja turističkim vozićem, popularnim Ćirom, „gumengrad“ za djecu, vještačko jezero sa gumenim loptama i sportski tereni.

„Sve su to sadržaji koji privlače veliki broj turista iz našeg okruženja, ali i inostranstva. Zavisno od vremenskih prilika, Brus posjeti i do 5.000 izletnika i turista u dane vikenda“, naglasio je Gašanović.

U okviru velikog projekta „Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji“, u čijoj su realizaciji učestvovali Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i Gradska razvojna agencija, na ovom lokalitetu izgrađene su i teretane na otvorenom, igraonica za djecu na 200 metara kvadratnih i vještačka stijena za ljubitelje aktivnog odmora.

„Ovi dodatni sadžaji doprinijeli su da i tokom radnih dana imamo veliki broj posjetilaca, čak i škola u prirodi. Nakon uživanja u prirodi ili aktivnog odmora, naši gosti mogu da posjete neki od popularnih ugostiteljsko-turističkih objekata“, rekao je Gašanović.

On je napomenuo da su već počele pripreme i za osnivanje info-centra u ovoj opštini, koji će, u skladu sa novom organizacijom, poslovati kao dio Turističke organizacije Istočnog Sarajeva.

Posjetiocima su na usluzi i ljetne bašte za uživanje na planinskom suncu, te roštilj koji izletnici mogu da iznajme za cjelodnevno druženje sa porodicom i prijateljima. U ponudi kompleksa Brus nalazi se i nekoliko bungalova napravljenih u etno-stilu koji se mogu iznajmiti i za višednevni odmor.

Iz opštine Istočni Stari Grad napominju da se, osim pomenutih sadržaja na Brusu, na području njihove lokalne zajednice nalaze i zabavni park „Sanilend“, kao i izletište Crepoljsko.

Lokalna uprava najavljuje i gastro-turističku manifestaciju „Jagnjijada“ koja će, nakon dvogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije, biti održana 19. juna na Vučijoj Luci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Некад био идеалан, и њега полако упропаштавате све зарад личне добити појединаца. Сијечете шуме, правите хотеле, од блата и прашине се не може проћи. У спрези са локалним и вишим нивоима власти се организују излети за школарце са регије а који се наплате као да у дизниленд дјеца иду. А све неки родољуби и локал патриоте. Ал нека све то види неко…