Trebević i Brus vraćaju stari sjaj i šire turističku ponudu

0

Na samo 16 km od Pala i 8 km od Sarajeva podno planine Trebević u opštini Istočni Stari Grad nalazi se Brus (1150 mnv). Nedaleko od nekadašnje izlazne stanice Sarajevske žičare su ponovo upaljene mašine i na Brusu se ponovo obnavlja i gradi.

Popularno sarajevsko izletište na Trebeviću je postalo bogatije za nove ugostiteljske objekte i turističke sadržaje, a opština Istočni Stari Grad je napravila i zahtjev prema svim relevantnim subjektima za sanaciju regionalnog puta na dionici Vraca – Brus. Ova putna komunikacija je u toku proteklog perioda oštećena, a njeno postojanje i sanacija je vrlo bitna za dolazak turista iz pravca Sarajeva, kao i otvaranje novih prostora za ulaganja.

Firma Stanišić d.o.o. trenutno ulaže u turistički kompleks Brus, koji se sastoji od ugostiteljskih, zabavnih i sportskih objekata. Cilj je da ovaj turistički kompleks na Brusu ponudi što više sadržaja i postane značajno odmorište.

„Skupština opštine Istočni Stari Grad je donijela odluku o poslovno tehničkoj saradnji sa firmom Stanišić i na osnovu tog partnerstva smo za tri godine rada na ovom projektu uložili oko 380.000 KM u izgradnju tri parking prostora, staza za bicikliste i šetače, kao i uličnu rasvjetu“, izjavio je za naš portal načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

Skupština opštine Istočni Stari Grad se priprema da usvoji nacrt Regulacionog plana Trebević – Brus, a cilj ove lokalne zajednice je da se uz poboljšanje ambijenta za razvoj turizma, unaprijedi i razvoj stočarstva i proizvodnje zdrave hrane, što će značiti lokalnom stanovništvu.

Podršku ovom projektu dala je i Turistička organizacija Istočno Sarajevo, koja se trudi da promoviše prirodne i turističke vrijednosti Brusa i Trebevića.

„Trebević je oduvijek bio centar za rekreaciju, sport, ali i jednostavno uživanje u njegovim prirodnim bogastvima. Naša je obaveza da promovišemo Brus i njegovu turističku ponudu i drago nam je da se otvara prilika da to činimo intezivnije“, izjavila je Branka Spasojević direktor TO Istočno Sarajevo.

Firma Stanišić je prepoznala perspektivu u razvoju turizma ovog kraja i namjerava proširiti ponudu ovog kompleksa.

„Osnovu naše ponude čini restoran Brus, koji je smješten u prirodnom ambijentu i urađen u etno stilu, kao i bungalovi. U blizini restorana smo izgradili i roštiljska mjesta, koja je moguće iznajmiti, a da bi boravak ovdje bio upotpunjen u ponudi imamo i iznajmljivanje quad vozila (kvad), bicikala, stolova za stoni tenis, dok smo za najmlađe predvidjeli park za djecu. U sklopu ponude je i paint ball, a svi posjetioci besplatno mogu koristiti sportske terene“, izjavio je Srđan Milinković, menadžer firme Stanišić d.o.o.

Pored radova na izgradnji i asfaltiranju staza, parking prostora, sportskih terena u toku je izgradnja sunčališta i formiranje malog jezera koje će ovaj kraj učiniti pravom atrakcijom. U zimskom periodu, planirano je postavljanje malog ski lifta, kako bi Brus bio atraktivan i u snježnim danima.

Trebević polako, ali sigurno vraća svoj stari sjaj i značaj koji je imao u sretnim vremenima ovih prostora i nema sumnje da će ovaj turistički kompleks biti prava atrakcija u vezi sa Sarajevom, olimpijskom ljepoticom Jahorinom i drugim turističkim atrakcijama opština Istočni Stari Grad i Pale.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/trebevic-brus-jun-2014/] width=[54] height=[54] title=[Trebević i Brus jun 2014] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare