Traži se krivac za skandal na Univerzitetu

0

Studentima nelicenciranog studijskog programa – turizma Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu najvjerovatnije se neće priznati položeni ispiti iz treće godine, iako nisu znali da ovaj studijski program nema dozvolu za rad! Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović kaže da, iako je u toku licenciranje ovog studijskog programa, to ne znači da će se položeni ispiti za 15 obmanutih studenata i priznati. Za ministra Kasipovića priznavanje ispita „bio bi neregularan i nelogičan potez koji bi značio različitu praksu u odnosu na neke privatne visokoškolske ustanove koje su sankcionisane jer nisu imale licencu“. S obzirom na to da se rukovodstvo Univerziteta poigralo sa studentima, advokati sa kojima smo razgovarali kažu da prevareni studenti i te kako mogu da tuže rukovodstvo Univerziteta, i to po dva osnova – za naknadu štete, ali za krivičnu odgovornost, odnosno nesavestan rad. Advokati su ubjeđeni da bi studenti dobili tužbu za naknadu štete, jer je očito da su prevareni. „To je sramota! Odgovorna osoba na ovom univerzitetu očigledno je nesavjesno postupila u obavljanju svoga posla. Neko mora da objasni kako rukovodstvo Univerziteta godinu dana nije znalo da nema licencu za taj studijski program“, rekao nam je jedan od advokata koje smo konsultovali.

I ministar Kasipović svjestan je da je rukovodstvo Univerziteta učinilo nešto nedopustivo, ali konkretnih mjera još nema. „Budući da je studijski program unutrašnja stvar Univerziteta ne želim da se uplićem, ali zahtjevam od rukovodstva Univerziteta da nađe optimalno rješenje za studente i da utvrdi odgovornost za one koji su studente doveli u situaciju da je njihov trud doveden u pitanje“, rekao je Kasipović.

Ostalo je nejasno i kako to da je Prosvetnoj inspekciji RS promaklo da su studenti jednog javnog univerziteta nasamareni jer su u Inspektoratu bili „zauzeti sastancima“. Podsjećamo, „EuroBlic“ je juče objavio da studijski program turizam na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu nema licencu za rad, iako je 15 studenata položilo ispite iz treće godine.

Ko je odgovoran

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miljan Veselinović rekao nam je „da se mora utvrditi čija je krivica što su studenti na pravdi boga ostali bez licence“.
„Na Univerzitetu krivicu samo prebacuju jedni na druge. Zato ćemo zahtjevati na sednici Senata da za ovaj postupak neko mora da snosi debelu odgovornost, ma ko to bio“, kaže Veselinović.

(Blic)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare