Traže smjenu predsjednika Skupštine Izeta Spahića

0
Traže smjenu predsjednika Skupštine Izeta Spahića

FOČA – Članovi Opštinske boračke oranizacije u Foči zatražili su na današnjem protestu smjenu predsjednika Skupštine opštine Izeta Spahića, zbog njegovog istupa na septembarskom zasjedanju, kada je za prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića rekao da je, „kako je to Haški tribunal presudio, ratni zločinac“.

Članovi Boračke organizacije okupili su se ispred centralnog spomenika poginulim srpskim borcima i civilima, odakle su prošetali do zgrade Centra za kulturu i informisanje u kojoj se u tom trenutku održavala sjednica lokalnog parlamenta.

Zahtjev za Spahićevu smjenu pravnoj službi Skupštine uručio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foče Srđan Stanković.

„Spahićeva izjava uvrijedila je borce koji su Republiku Srpsku stvarali zajedno sa Radovanom Karadžićem. Mi smo podnijeli zahtjev da odbornici, kako to pravilnik o radu Skupštine nalaže, zatraže smjenu Izeta Spahića“, naveo je Stanković.

On je demantovao navode da iza protesta Boračke organizacije stoji opozicija i najavio mogućnost da će se protesti nastaviti ukoliko se ne pokrene procedura za smjenu prvog čovjeka fočanskog parlamenta.

Skupština opštine ranije je zaključkom osudila Spahićevu izjavu za koju je rečeno da ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, da je politički štetna i nepromišljena, te da je tom izjavom prekršen etički kodeks po kome su svi odbornici obavezni da se ponašaju u skladu sa Statutom, poštujući jednaka prava i uvjerenja drugih.

U zaključku je navedeno i da Skupština ubuduće neće tolerisati ovakva i slična ponašanja i istupe, bez obzira od koga oni dolaze.

„Spahićeva izjava osuđena je jednoglasnom odlukom srpskih odbornika i za nas je taj postupak u Skupštini završen“, rekao je danas načelnik opštine Radisav Mašić.

Predsjednik Skupštine opštine Izet Spahić naveo je da stanovnici imaju pravo da izražavaju svoj stav, te da je Boračka organizacija već u dva navrata podnosila zahtjev za njegovu smjenu.

„Poslovnik kaže da bi prijedlog za smjenu trebalo da potekne najmanje od jedne trećine odbornika i da mora da bude obrazložen. Svaki put sam na Kolegijumu tražio da se o toj inicijativi diskutuje, ali nisu bili ispunjeni uslovi da se uvrsti u dnevni red Skupštine“, rekao je Spahić.

On vjeruje da protesti imaju političku pozadinu, te da zahtjev za smjenu potiče iz redova opozicije.

Spahić je istakao da ne želi da vodi bilo kakvu javnu polemiku na ovu temu i da mu izjavom o Radovanu Karadžiću nije bila namjera da bilo koga vrijeđa.

„Rekao sam da je to prema prvostepenoj presudi Haškog tribunal i sva moja diskusija se na tu temu završava“, zaključio je Spahić.

Na sjednici održanoj 27. septembra prošle godine, Spahić je odgovarajući odborniku SDS-a Dušanu Bodirogi, koji je Radovana Karadžića nazvao najvećim političarem Srpske, rekao da za bošnjačke žrtve, „kako je to presudio Sud u Hagu, Karadžić nije najveći i najbolji političar, već najveći ratni zločinac.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare