„Tragom svjetlosti“ od Kotor Varoši do Istočnog Sarajeva

0

„Tragom svjetlosti“ izložba je slika Branimir Rusmira je iz Kotor Varoši, koje  poslije Pariza, Venecije, Torina, Trebinja, Prnjavora i Teslića imaju priliku da vide i ljubitelji slikarstav u Istočnom Sarajevu. Izložba je otvorena sinoć u Kulturnom centru Pale. U savremenoj umjetnosti egzistiraju raznovrsne poetike koje bogate našu umjetničku stvarnost. Neki stavraoci su u tim okvirima uspjeli da izrade osobno djelo, sasvim prepoznatljivog sadržaja, a jedan od njih je Branko Rusmir. To je slikar koji živi slikarstvo, koji je lutao i tragao, slikao u raznim tehnikama i našao se u slikanju špahtlom. Boravak u Parizu u više navrata mnogo je uticao na unutrašnji senzibilitet umjetnika i pomogao mu da usavrši svoju najprikladniju vokaciju likovnog izražavanja.

„Rusmirove slike karakteriše zanimljiva i maštovita kompozicija. Njegovim slikama vlada magija, mistika ali i blistava mašta, koja životne činjenice, slikareve misaone i emotivne sudove, radosti, tuge, tjeskobe i molitve preobražava u samu dušu slike“, istakako je na otvaranju likovni kritičar Filip Perišić.

Brankov put od likovne konkretizacije ka apstrakciji pokazuje da je pogled okrenut ka sopstvenoj unutrašnjosti podjednako važan kao i onaj okrenut ka spoljašnjem svijetu. Zato su na Brankovim slikama i čovjek i žena i priroda u širem i užem smislu, duhovnost i emotivnost, a sve naslikano koloritom koji nosi vedrinu.

Izložbu slika Branka Rusmira Tragom svjetlosti posjetioci Kulturnog centra Pale mogu pogledati u narednih deset dana.

(RTV IS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare