Tošić: Vještački snijeg na Jahorini od 20. decembra?

0
Gradonačelnik Nenad Vuković, direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović i direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić na "Danima Srpske u Srbiji" u Beogradu

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić izrazio je uvjerenje da će zimska sezona na Jahorini početi krajem decembra, do kada bi trebalo da budu završeni radovi vezani za sistem vještačkog osnježavanja skijaških staza.

On je juče u Novom Sadu na štandu Turističke organizacije Republike Srpske /TORS/ rekao Srni da izvođači radova na vještačkom osnježavanju ski-staza na Jahorini daju čvrsta obećanja da će sve biti završeno do 20. decembra.

Prema njegovim riječima, dužina zimske sezone na Jahorini više neće zavisiti od „volje neba“ i uspostavljanjem sistema vještačkog osnježavanja ljubitelji skijanja će u zimskoj sezoni uživati 120 do 130 dana, umjesto dosadašnjih jedva 60 dana.

„Vještačkim snijegom moći će da se pokriju sve ski-staze. Planirali smo i svečano otvaranje sistema vještačkog osnježavanja planine 20. decembra, kao i atraktivan doček nove, 2019. godine na otvorenom prostoru“, najavio je Tošić.

On je naveo da će u vještačko osnježavanje Jahorine biti uloženo oko sedam miliona KM.

„Trenutno se uveliko radi na pripremi staza za vještačko osnježavanje, kao i na izgradnji velikog vještačkog jezera na vrhu Jahorine, akumulacije neophodne za funcionisanje cjelokupnog sistema. Dobra vijest za skijaše je da im stijene koje vire iz snijega na stazi više neće derati skije, jer su u potpunosti ukolonjene“, dodao je Tošić.

On je naglasio da je planirano da veliko jezero za vještačko osnježavanje bude i ljetnja turistička atrakcija.

„Planirano je da se oko tog jezera urade neki novi sadržaji da bi bilo za turiste atraktivno i ljeti. Jezero će biti osvijetljeno, oko njega će biti postavljene klupe, igrališta za djecu, kao i sportski tereni. Vjerovatno će tu biti i neki prihvatni centar s restoranom, gdje bi se turisti mogli skloniti u slučaju nevremena“, dodao je Tošić.

Prema njegovim riječima, cijene pansiona i ski-pasa ne bi trebalo da pretrpi promjene u predstojećoj turističkoj sezoni.

„Zbog navedene sume za sistem vještačkog osnježavanja staza moguće je, ali to kažem s velikom rezervom, neznatno poskupljenje ski-pasa. Što se tiče cijena hotelskog smještaja, one se neće mijenjati, odnosno, ostaće na prošlogodišnjem nivou. Ono, što je sada sasvim izvjesno je da će cijene ljetnih pansiona biti i do 50 odsto jeftinije u odnosu na one u zimskoj sezoni“, rekao je Tošić.

Promocija turističke ponude Republike Srpske u Novom Sadu održava se u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

Štand TORS-a postavljen je na centralnom novosadskom trgu – Trgu slobode, ispred ulaza u Gradsku kuću, a promoviše turističke potencijale Republike Srpske.

Na štandu TORS-a pred Novosađanima i drugim posjetiocima iz Vojvodine su najatraktivnije turističke destinacije Srpske, kao što su Banjaluka, Trebinje, Jahorina, Bijeljina, Bileća, Višegrad, Zvornik, Prijedor, Laktaši.

Svečano otvaranje štanda TORS-a u Novom Sadu obogatio je nastup mladih harmonikaša iz ugljevičkog „Orkestra harmonika“ pod upravom Slavka Nikolića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare