Tošić: U petak počinje realizacija projekta „Via ferata“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Crvenih stijena na Romaniji u petak i subotu, 2. i 3. oktobra, počinje realizacija projekta koji finansira EU i NJemačka u iznosu od 505.000 KM, rekao je Srni direktor Turističke organizacije „Jahorina“ grada Istočno Sarajevo Igor Tošić.

Tošić je podsjetio da je Turistička organizacija „Jahorina“, zajedno sa Razvojnom agencijom grada Istočno Sarajevo i Privrednom komorom Republike Srpske kao partnerima, zajedno prošla projekat Osjeti zadovoljstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarike Sarajevsko-romanijske regije za stvaranje novog turističkog proizvoda.

On je naglasio da će realizacija ovog projekta, koji se zove „Via ferata“ ili čelični put, na Romaniji dodatno unaprijediti turističku ponudu Istočnog Sarajeva.

„Ovo će biti jedinstven sadržaj u BiH jer će ferata imati dva viseća mosta, što će doprinijeti atraktivnosti sadržaja. Realizacija ovog projekta planinu Romaniju otvoriće za neke nove vidove turizma“, rekao je Tošić.

Tošić je naglasio da u petak i subotu, 2. i 3. oktobra, kreće realizacija prvog sadržaja „Via ferate“ na lokalitetu Crvenih stijena na Romaniji, gdje će članovi planinarskih društava „Javorina“ i „Romanija“ sa Pala i „Glasinac“ sa Sokoca pomoći u uređenju 45 kilometara staza, što je sastavni dio projekta.

Prema njegovim riječima, uradiće se uređenje, krčenje i markacija pješačkih staza, a planirano je i postavljanje 30 klupa i dva vidikovca koji će služiti za odmaranje, a sigurno da će upotpuniti boravak turista na tom području.

On je istakao da je Romanija, kao i Jahorina, veliki potencijal za razvoj ljetnog turizma i nalazi se na zelenoj liniji „Via Dinarika“, kao što je i Trebević.

Tošić je naglasio da u okviru ovog projekta u narednom periodu kreću u nabavku balona na topli vazduh, koji će sigurno biti još jedan novi sadržaj na Trebeviću, jedinstven u regionu.

„Na lokalitetu Brusa na Trebeviću izgradićemo dječije igralište, teretanu na otvorenom i vještačku alpinističku stijenu, gdje će se moći vršiti alpinističke obuke, a i oni koji su željni te rekreacije i zabave ili adrenalina moći će da upražnjavaju taj sadržaj“, rekao je Tošić.

On je istakao da se turistička ponuda u Istočnom Sarajevu iz dana u dan širi, obogaćuje, te da je to sve predispozicija za dolazak većeg broja turista u Istočno Sarajevo.

Tošić je naglasio da je jedan od zadataka ovog projekta i unapređenje malih i srednjih preduzeća, jer će se povećanjem broja turista povećati i potrošnja nekih roba i usluga na području grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare