Topalović: Odbornici SDS-a pod uticajem poslanika Kojića

0

VIŠEGRAD – Odluka odbornika SDS-a u Skupštini opštine Višegrad da ne podrže amandman odbornika DNS-a Predraga Maljukana kojim je predviđena donacija za izgradnju crkve u Andrićgradu, nije strategija SDS-a kao stranke već pojedinaca koji su pod direktnim uticajem poslanika ove stranke u parlamentu Srpske Miroslava Kojića, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Branislav Topalović. Topalović je naglasio da se stiče utisak da je ovakva odluka odbornika SDS-a rezultat ličnog obračuna poslanika Kojića sa idejnim tvorcem Andrićgrada Emirom Kusturicom.

„To nije strategija SDS-a kao stranke, već lični odnos malog broja ljudi koji su pod direktnim Kojićevim uticajem, a koji ima ličnu averziju prema Kusturici, što je neshvatljivo“, istakao je Topalović.

On je dodao da je očekivao da će SDS danas podržati ovaj amandman, jer su odbornici te stranke u ranijim sazivima lokalnog parlamenta, dok su bili u opoziciji, stalno potencirali da je sadašnja crkva u Višegradu nedovoljna.

„Bilo je ideja i da se hram gradi na trgu kod mosta ili kod pijace. Očekivao sam da ćemo sada, pošto se priča poklopila, to pitanje riješiti izgradnjom crkve u Andrićgradu, ali to se, nažalost, nije dogodilo“, kaže Topalović.

Nakon rasprave o ovom amandmanu, on je zatražio polučasovnu pauzu da bi svi odbornici prošetali do gradilišta u Andrićgradu i obišli mjesto na kojem je počela gradnja hrama.

„Nakon nekoliko pozitivnih komentara i diskusija o Andrićgradu, očekivao sam da ćemo svi zajedno krenuti do gradilišta i vidjeti gdje treba da uložimo novac. Međutim, došli su samo odbornici SNSD-a, odbornik DNS-a i Srpske radikalne – Srpske napredne stranke“, rekao je Topalović.

On je naglasio da je SNSD na današnjoj sjednici, prilikom usvajanja dnevnog reda, tražio da se kao jedna od tačaka uvrsti i odluka o raspisivanju referenduma o istraživanju nikla, ali to nije prihvaćeno.

„I u ovom slučaju stekao sam utisak da su svi protiv istraživanja te rude i da je u pitanju samo inat. Svi odbornici sigurno idu po terenu, razgovaraju sa građanima Višegrada i znaju da je javnost protiv istraživanja i eksploatacije nikla, a da je za gradnju crkve u Andrićgradu“, istakao je Topalović.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Višegrad odbornici SDS-a, PDP-a, SDA i jedan odbornik Napredne srpske, Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke nisu podržali amandman odbornika DNS-a Predraga Maljukana kojim je zatražio da opština donira dio sredstava za izgradnju crkve u Andrićgradu.

Maljukan je rekao Srni da je velika sramota da opština Višegrad ne želi da učestvuje u izgradnji crkve u kompleksu Andrićgrad, koja će biti od velikog značaja za razvoj vjerskog turizma, a to su učinile mnoge organizacije kako iz Republike Srpske tako i iz inostranstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare