Tomić: Smanjiti stopu nezaposlenosti

0

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Boško Tomić rekao je danas na Palama da je cilj strategije zapošljavanja RS za period 2010 – 2014. godina smanjenje stope nezaposlenosti što će biti postignuto boljim obrazovanjem i ponudom na tržištu rada. „Želimo da uskladimo potrebe tržišta za određenim zanimanjima za poznatog poslodavca i da na taj način bude smanjena stopa nezaposlenosti, odnosno povećana zaposlenost“, istakao je Tomić nakon javne rasprave o Nacrtu ove strategije. On je dodao da je administrativna stopa nezaposlenosti 35,9 odsto, a anketna stopa, koja je bliža istini 21 odsto. Prema njegovim riječima, treba proanalizirati anketnu stopu, jer ovi podaci govore da je 16 odsto onih koji rade „na crno“ ili na neki drugi način obezbjeđuju sredstva za egzistenciju.

On je napomenuo da treba iznaći način da poslodavci koji drže neprijavljene radnike zakonskim aktima budu dovedeni u regularne tokove i onda ne bi bilo problema da se steknu uslovi za penzionisanje, odnosno ne bi se dešavalo da radnici nemaju dovoljno radnog staža ili da nisu uplaćivani doprinosi na vrijeme.

Tomić je naglasio da je strategija, koja predstavlja plan aktivnosti u naredne četiri godine, načinjena na osnovu raspoloživih podataka Zavoda za zapošljavanje o tome ko se nalazi na evidenciji, kakva je kvalifikaciona, starosna i polna struktura.

On je dodao da će uloga Zavoda biti da prati tržište rada, da daje podatke i pravi planove na osnovu kojih će, sredstvima dobijenim od Vlade RS i drugih institucija i međunarodnih fondova, podsticati zapošljavanje ciljnih grupa.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS Rajko Kličković rekao je da je ovo druga rasprava i da će u narednom periodu biti održane još četiri.

On je naglasio da Vlada RS želi da čuje šta javnost misli o ovoj strategiji koju su pripremili nadležna ministarstva i Zavod za zapošljavanje, predstavnici udruženja poslodavaca, Saveza sindikata i nevladine organizacije.

Kličković je rekao da je juče u Trebinju i danas na Palama podržana ova strategija i njeni ciljevi.

On je istakao da je kvalitet strategije obaveza Vlade RS da svake godine uradi akcioni plan kojim će se utvrditi koliko sredstava se ima za tu godinu i šta se može planirati i koliko radnika će se zaposliti.

„Ova stretigija i mjere će sredstva obezbijediti iz budžeta RS, IPA fondova i donatorskih sredstava“, rekao je Kličković.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Miloš Jovanović naglasio je da je ovo jedan od dobrih dokumenata koji će doprinijeti smanjenu broja nezaposlenih.

„Mi, kao lokalna zajednica, zaintersovani smo da iz ove strategije izvučemo što više pouka kako bismo na lokalnom nivou našli načina da stopu nezaposlenosti svedemo na, što je moguće manji nivo“, rekao je Jovanović i dodao da opština Pale radi na tome da se zaposli što veći broj ljudi, prije svega kroz različite podsticajne mjere, ali one nisu velike kao što bi trebalo da budu.

Prema njegovim riječima, želja je da podsticaj bude veći, posebno za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, stočarstvo, kao i za preradu drveta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare