Tomba: Jahorina u vrhu evropskih i svjetskih skijališta

0

Proslavljeni italijanski skijaš Alberto Tomba ocijenio je danas da se Olimpijski centar „Jahorina“ svrstao u sam vrh najboljih ski-destinacija u Evropi i svijetu.

„Vrlo sam srećan što sam ovdje na olimpijskoj planini Jahorini i odlično je biti dio ove grupe koja okuplja prijatelje Jahorine i ljubitelje skijanja. Dočekala me predivna i prijateljska atmosfera, a ovo skijalište je na istom nivou kao i neki od najboljih evropskih i svjetskih ski-centara“, rekao je Tomba na konferenciji za novinare na Jahorini.

On je izrazio zadovoljstvo što mu je organizator ukazao čast da u subotu, 10. marta, otvori „Trku poznatih prijatelja Jahorine“, te da potom razgovara sa svojim obožavaocima i ljubiteljima skijanja.

Prema njegovim riječima, to je divan događaj koji ga podsjeća na Zimske olimpijske igre /ZOI/ u Sarajevu 1984. godine, ali i na dane kada je počinjao bogatu skijašku karijeru i kada je upoznao velikog jugoslovenskog skijaša Bojana Križaja.

Novinarima se obratio i Križaj, koji je istakao da Jahorina uvijek kod njega budi lijepe emocije.

„Radujem se dolasku na Jahorinu i podržavam pravac kojim je krenuo Olimpijski centar, tako da se može očekivati da ova destinacija doživi renesansu, ako bude nastavljeno sa ulaganjima, i da uspješno parira najvećim svjetskim skijalištima“, poručio je Križaj.

On je zahvalio svima koji su doprinijeli da Jahorina vrati olimpijski sjaj.

Križaj je podsjetio da je na Jahorini 1987. godine pobijedio legendarnog Ingemara Stenmarka i osvojio Veliki kristalni globus, što je za njega najveći sportski uspjeh, mada mu je žao što nije bio osvajač olimpijske medalje za ZOI `84, što je tada pošlo za rukom njegovom kolegi i prijatelju Juri Franku.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić istakao je da je za organizovanje „Trke poznatih prijatelja Jahorine“ zaslužan timski rad Olimpijskog centra, Turističke organizacije Istočno Sarajevo, Udruženja hotelijera Jahorine, sve uz podršku kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i prijatelja projekta.

„Radujem se što je Jahorina već u prvoj fazi svoje revitalizacije doživjela veliki rezultat koji niko nije očekivao. Kruna sezone upravo je trka poznatih prijatelja koja je još jedan dokaz da se Jahorina vratila na mapu evropskih ski-centara. Najveću zahvalnost dugujemo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za njegovu nesebičnu podršku Jahorini“, naglasio je LJevnaić.

Prema njegovim riječima, Jahorina duguje veliku zahvalnost Tombi i Križaju na podršci i iskazanom prijateljstvu.

LJevnaić je naveo da je ove sezone na Jahorini bilo više od 165.000 skijaša i da je danas 95. dan ski-sezone.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić istakao je značaj ovakvih prijekata za poboljšanje turizma na prostoru Jahorine i Istočnog Sarajeva.

Tomba je u karijeri osvojio pet Olimpijskih medalja, od kojih su tri bile zlatne. U Kalgariju je u slalomu osvojio zlato, kao i u veleslalomu, a četiri godine nakon toga odbranio je zlato u veleslalomu u Albertvilu. U disciplini slalom završio je kao drugoplasirani, da bi u Lilehameru 1994. godine bio drugi u slalomu.

On je na Svjetskom prvenstvu u Siera Nevadi 1996. godine bio prvi u slalomu i veleslalomu, a 1995. godine osvojio je Veliki kristalni globus u ukupnom poretku.

„Trka poznatih ljubitelja Jahorine“ biće održana u subotu, 10. marta, na stazi Poljice od 17.00 časova i okupiće istinske zaljubljenike u skijanje.

Planirano je da se Tomba u subotu od 14.00 časova sastane sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a obraćanje novinarima predviđeno je za 14.30 časova.

Učešće su, osim Tombe koji je glavna zvijezda ove trke, potvrdile brojne javne ličnosti, među kojima su skijaš Bojan Križaj, Žana Novaković, glumac Frano Lasić, pjevač grupe „Van Gog“ Zvonimir Đukić, Siniša Mihajlović, Goran Đoković, Marko Kusmuk, Ana Stanić, Miroslav Tanjga, Veseli Jevrosimović, Mihajlo Pjanović, Ognjen Koroman, Lajla Torlak, Neven Bošković i mnogi drugi.

Planirano je da paraolimpijci Jovica Goreta i Fahrudin Ćatović budu predvozači revijalnog spusta u formaciji u kojem će učestvovati članovi ski-škole „Termag“.

Tomba će boravak na Jahorini iskoristiti za druženje sa obožavaocima, a posjetiće i djecu u vrtiću „Poljice“.

Druženje sa Albertom Tombom predviđeno je u restoranu „Koliba-Termag“ od 20.00 do 20.30 časova.

Organizatori trke su Olimpijski centar „Jahorina“, Udruženje hotelijera Jahorine i Turistička organizacija Istočno Sarajevo, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske, te uz pomoć brojnih prijatelja domaćih kompanija.

Prijatelji „Trke poznatih ljubitelja Jahorine“ su Radio-televizija Republike Srpske, Radio „Antena“ Sarajevo, Radio „Miks“, Nova banka, kompanije „M:tel“, „Go pro“, „Ap trend marketing solušns“, „Prointer“, „Plantaže“, „Jelen pivo“, „Majkrosoft“, „Soni“, „Gracija“, „Petrol“, „Ford“, „Kompreks“, Zlatara „Sofić“, Restoran „Kibe“, „Alfa sekjuriti“ i mnogi drugi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments