Tokom 10 mjeseci tri slučaja vršnjačkog nasilja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Tokom 10 mjeseci ove godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo evidentirana su tri slučaja vršnjačkog nasilja, podaci su ove uprave.

Povodom kampanje koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, pripadnici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo održali su predavanje za učenike osmih i devetih razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Zamjenik komandira Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo Dijana Ivanović Simeunović rekla je da je cilj kampanje „Stop vršnjačkom nasilju“, u okviru koje je održano predavanje, da se đaci upoznaju o pojmu vršnjačkog nasilja, njegovim elementima, kao i posljedicama koje ono ostavlja na žrtvu.

„Kampanja, koja se sprovodi u cijeloj Republici Srpskoj, traje do ponedjeljka, 5. decembra, i biće obuhvaćeni prosvjetni radnici, učenici i roditelji kako bismo svi zajedno nastavili saradnju, na vrijeme prepoznali ovaj problem i riješili ga“, izjavila je Simeunovićeva novinarima.

Ona je dodala da su za deset mjeseci ove godine evidentirana tri slučaja vršnjačkog nasilja na području Policijske uprave Istočno Novo Sarajevo.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Istočno Novo Sarajevo Željka Topalić istakla je da je stanje u ovoj školi, koju pohađa više od 1.200 učenika, zadovoljavajuće, te da u ovoj godini nije bilo prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja.

„Imamo sporadičnih ispada, ali smo mi u školi usredsređeni da kroz časove odjeljenske zajednice i radionice koje stručni tim škole organizuje o vršnjačkom nasilju riješimo taj problem i pokažemo da se stvari mogu riješiti i na drugačiji način“, navela je Topalićeva.

Topalićeva je istakla da škola ima odličnu saradnju sa Policijskom upravom Istočno Novo Sarajevo, kao i da na području ove lokalne zajednice postoji multisektorski tim, sastavljen od nastavnika ove osnovne škole, službenika Policijske uprave, kao i psihologa iz Centra za socijalni rad i Centra za mentalno zdravlje.

„Skoro smo imali sastanak na kojem smo razmijenili informacije i uključili 11 učenika koji dolaze iz nefunkcionalnih porodica i ranjivih kategorija kojima treba pomoć. Oni se ne otvore nama u školi ili roditelju i, onda kada neko stručno lice radi sa njima, to se pokaže kao dobra pomoć“, naglasila je Topalićeva.

Ona je napomenula da škola povremeno sprovodi projekat „Škola bez telefona“ da bi se ograničila upotreba ovih uređaja u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare