Todorović: U ovoj godini isplaćene četiri plate

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vršilac dužnosti direktora Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je da su zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi u ovoj godini dobili četiri plate.

Povodom današnjeg informativnog okupljanja radnika ispred kapije ove zdravstvene ustanove, koji su tražili isplatu martovske plate, Todorović je rekao novinarima da već desetak godina kasne dvije plate, a da su u januaru isplatili novembarsku, a u aprilu februarsku.

„U ovoj godini smo isplatili četiri plate, a sada čekamo martovsku platu za ovu godinu“, rekao je on, dodavši da su prošlog mjeseca platu primili 29. što znači da još nije prošao mjesec dana od posljednje plate.

Todorović je naglasio da onog dana kada Fond doznači sredstva na račun bolnice, ona istog trena budu doznačena i isplaćena radnicima.

On kaže da se ova ustanova sada nalazi u teškoj situaciji, jer im je Poreska uprava blokirala račun, ali da imaju dogovor sa Ministarstvom zdravlja i Poreskom upravom o deblokadi računa i da će na vrijeme primiti martovsku platu.

Prema njegovim riječima, u januaru su isplatili platu za novembar i ostala im je poreska obaveza od 331.000 KM, te da postoje dva načina da se to riješi – da se nađu dodatna sredstva ili da se posebnom odlukom Vlade plaćanje tog duga odgodi za određeno vrijeme.

Todorović je rekao da su već u reprogramu za određene poreske obaveze, ali da ove ne mogu da uđu u reprogram, i traži se rješenje na stalnim sastancima menadžmenta bolnica, Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja.

On je naglasio da je posljednji sastanak bio u Bijeljini, a da je novi planiran u Trebinju oko 15. juna, gdje će zajedno sa sindikatima pripremiti određene prijedloge radi rješenja problema.

„Jedna bolnica kao što smo mi sa 403 zaposlena nema unutrašnjih rezervi ni snage da riješi takav problem, jer su ukupna dugovanja bolnice 45 miliona KM“, naglasio je on, navodeći da je 21 radnik penzionisan 1. aprila i da do danas nisu primili nijednog novog, već se snalaze unutrašnjom reorganizacijom.

Todorović je naglasio da se u bolnici mogu uraditi sve analize i da nisu loše opremljeni, jer su jedna od pet bolnica u Republici Srpskoj koja ima i magnetnu rezonancu i CT, ali da su po pitanju prostora neophodna poboljšanja.

„Mislim da se stanje blago popravlja i ima izgleda da će u narednom periodu biti bolje“, rekao je on i dodao da je resorno ministarstvo preuzelo i neke obaveze koje je imala Bolnica u vezi sa nabavkom lijekova, reagenasa, te hrane.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare