U RS testirano 292 lica, pozitivno 84, preminulo četvoro

0

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa na virus korona pozitivno je 84 lica od testiranih 292, a umrlo je četvoro lica, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Srpske.

„Kad je riječ o posljednja 24 časa moramo da naglasimo da među preminulim imamo osobu koja je rođena 1985. godine i nije imala hroničnih oboljenja“, rekla je epidemilog Jela Aćimović.

Ona je navela da je među novozaraženim najviše njih na Palama 16, Banjaluci 15, Bijeljini osam, Trebinju devet, Ribniku šest, Kozarskoj Dubici četiri, Bratuncu, Gradišci, Prijedoru i Sokocu po tri, LJubinju i Srebrenici po dva, dok nekoliko opština ima po jedan novi slučaj.

Aćimovićeva kaže da je u Srpskoj hospitalizovano 257 pacijenata, od kojih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci 69, a u ostalim bolnicama u Srpskoj njih 188.

Ona je dodala da je virus do sada potvrđen kod 5.429 lica, od kojih se 55,4 odsto oporavilo, dok je 2.420 aktivnih slučajeva.

„Od ukupnog broja aktivnih slučajeva, deset odsto je hospitalizovano, od kojih je 17 lica na respiratoru i u kritičnom je stanju. Dešava se upravo ono što upozoravamo, a to je da imamo veći broj hospitalizovanih i onih koji su u kritičnom stanju, te više preminulih“, napomenula je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je apelovala da se poštuju sve mjere zdravstvenih institucija s ciljem prevencije širenja virusa.

Ona je dodala da je trenutno ogromni problem to što pozitivna lica ne prijavljuju kontakte i na taj način ugrožavaju veći broj ljudi.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković upozorio je stanovništvo da je virus opasan i za mlade, te da se treba pridržavati mjera, a posebno nositi zaštitnu masku.

„Nošenje maske je sigurno lakše nego da nečiji život bude ugrožen. Apelujemo da se podigne svijest o pridržavanju mjera jer je ogroman pritisak na zdravstveni sistem koji mora da zbrine sve kojima je potrebna zaštita“, rekao je Zeljković i dodao će borba sa virusom i dalje trajati, te da toga svi treba da budu svjesni.

On je dodao da Institut radi na mjerama i preporukama i kada je riječ o početku nove školske godine.

„Pridržavanje mjera je najbolje oružje u borbi protiv virusa“, rekao je Zeljković.

Zeljković je zahvalio svima onima koji se pridržavaju mjera Instituta, prvenstveno osobama starijim od 65 godina, koji je sve manje među novooboljelim.

„Mlađe osobe koje imaju najviše socijalnih kontakata imaju najveći povećanje pozitivnosti. Svjesni smo da život mora da se nastavi, ali moramo da se navikmo na novu normalnost“, rekao je Zeljković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija nepovoljna i da zabrinjava, s obzirom na broj pacijenata koji završavaju na bolničkom liječenju.

Šeranić je naglasio da Srpska ima dovoljan broj testova na virus korona, te da se očekuje isporuka 20.000 testova, koje se nabavljaju u saradnji sa UNDP-om.

On je naveo da je nošenje zaštitne maske važno jer ona štiti ljude od svih akutnih respiratornih infekcija.

„Ona je najjednostavnija mjera prevencije. Ako se sada naučimo da nosimo maske, biće nam svima lakše u narednom periodu“, rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da je u posljednjih 14 dana broj hospitalizovanih od 250 do 280, što je bio maksimum u jednom danu, te da je izazov organizoavti redovnu zdravstvenu zaštitu kada se kapaciteti bolnica moraju preusmjeriti u zbrinjavanje zaraženih virusom korona.

Šeranić je naveo da se nadležne institucije pripremaju za sezonu od oktobra, te da je definisan šestomjesečni obim lične zaštitne opreme i testova.

„Taj zaključaj ćemo dostaviti Republičkom štabu za vanredne situacije kako bi se na vrijeme ovlastila nadležna institucija koja će provesti procedure nabavke tih testova i opreme“, naglasio je Šeranić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare