Tešanović: Pokrenuta procedura za nabavku CT aparata

0
Tešanović: Pokrenuta procedura za nabavku CT aparata

ISTOČNO SARAJEVO – Procedura za nabavku CT aparata za potrebe novootvorene bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu pokrenuta je i za nekoliko mjeseci trebalo bi da bude određen dobavljač, a potom slijedi i racionalan rok isporuke, izjavio je zamjenik direktora Agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović.

Tešanović je u izjavi Srni istakao da se ne može predvidjeti koliko će tačno trajati procedura.

On je podsjetio da je direktor Sektora tehničke saradnje Međunarodne agencije za atomsku energiju za Evropu /IAEA/ Ana Rafo-Kaijad, tokom nedavne posjete, informisala rukovodstvo bolnice u Istočnom Sarajevu da će ova zdravstvena ustanova dobiti CT uređaj, vrijedan više od milion KM.

“Važno je da je budžet za nabavku ovog uređaja obezbijeđen. Rukovodstvo bolnice je dalo sve potrebne tehničke specifikacije za CT uređaj koji je njima neophodan. Tehnička specifikacija je prihvaćena i po tom osnovu je krenuo cijeli postupak”, istakao je Tešanović.

Prema njegovim riječima, ovo vanredni projekat koji je on inicirao kroz saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i uputio im dodatni zahtjev, u odnosu na već usaglašene projekte koje agencija finansira u BiH.

“U ovakvoj situaciji i bolnica će obezbijediti dio sredstava. Riječ je o 20.000 do 30.000 evra, što nije neka značajna cifra. Međunarodna agencija za atomsku energiju ovakve projekte i finansira uglavnom uz sufinasiranje države”, ističe Tešanović.

On je dodao da je sličan aparat već isporučen Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo, čija procedura je počela 2016. godine, a aparat je stigao u junu ove godine.

“Malo duže je trajala procedura, zato što je bila u pitanju grupna nabavka od tri uređaja koja je IAEA nabavljala istovremeno za tri države koje su imale sličan zahtjev kao i mi. Procedura je duže trajala zbog tehničkih problema u procesu javnih nabavki koje u ovakvim nabavkama iskuljčivo vodi i upravlja agencija”, naveo je Tešanović.

On je napomenuo da će novi CT aparat puno značiti jer će vrijeme čekanja na pregled biti bitno skraćeno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments