Teodora Marković sa Pala nagrađena za rad o djevojčici sa Kosmeta

0

Četrnaestogodišnja učenica osmog razreda Osnovne škole /OŠ/ „Srbija“ sa Pala Teodora Marković dobitnik je ovogodišnje nagrade „Zmijanče“ na temu „Sloboda, otadžbina, mir“ u kojoj je, kako kaže, opisan stvaran doživljaj jedne djevojčice sa Kosova i Metohije.

Nagrada za najboljeg mladog pisca u Republici Srpskoj biće joj uručena 25. avgusta na Svečanoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci.

Markovićeva priča za Srnu da na Pale tradicionalno dolaze djeca sa Kosova i Metohije, tako da je u svom tekstu, koji „ima malo i mašte, ali najvećim dijelom je istinit“, opisala djevojčicu koja je boravila kod nje.

Prema njenim riječima, vodilja joj je bio način pisanja Petra Kočića, i to njegove kratke rečenice, slikovitost, pisanje u prezentu i aoristu.

Kao što je Kočić pisao o svojim Stričićima, tako i Teodora voli da piše o svom gradu.

LJubav za pisanjem joj je sigurno, kaže, prešla od djeda koji je napisao dosta knjiga, ali nije uspio objaviti.

Markovićeva ističe da je presrećna zbog nagrade koja je važnja njoj, njenoj školi, opštini Pale i gradu Istočno Sarajevo, i da će joj biti podstrek da nastavi dalje pisati.

„Prvi put sam se odvažila da pošaljem rad na veću manifestaciju jer sam obično pisala za školu. Učiteljica je uvijek govorila da najbolje treba pisati o nečemu što se stvarno dogodilo, pa sam tako i odlučila“, govori Markovićeva.

Učiteljica u Osnovnoj školi „Srbija“ Radomirka Lalović naglašava da su godine njenog radnog iskustva ispunjene uspjesima učenika, a posebno je zadovoljna kada uspije da ih pripremi da budu uvršteni među najbolje mlade pisce u Republici Srpskoj.

„Nagrada `Zmijanče` je velika“, ističe ponosna učiteljica, Teodorin razredni starješina.

Ona podsjeća da Zavičajno društvo „Zmijanje“ iz Banjaluke i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske svake godine objavljuju konkurs za nagradu, u kojem učestvuju učenici do devetog razreda, a žiri bira najljepši dječiji literarni rad.

U znak sjećanja na Kočića i zmijanje, organizuje se „Kočićev zbor“ gdje se dodjeljuje nagrada uspješno odraslom piscu i mladom osnovcu, a pred njegovom kućom u Stričićima čita se nagrađeni rad.

„Poslije 10 godina opet smo dio programa na Kočićevom zboru. Teodora je odvojila slobodno vrijeme, prihvatila temu, moju ideju, i pisala priču koja je stvarna i dodirnula svačiju dušu. LJubitelji lijepe riječi to su prepoznali“, ističe Lalovićeva.

Ona naglašava da Teodora ima dara za pisanje i voli da čita, a njene petice iz svih predmeta od prvog do osmog razreda govore da je vrlo odgovorna, marljiva i za sve talentovana.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare