Tema: Opština Pale tuži ŠG „Jahorinu“?! (foto)

0

Ukoliko u roku od 30 dana sa rukovodstvom ŠG „Jahorina“ i JP „Šume RS“ ne bude postignut dogovor o naplati dugovanja, opština Pale uputiće nadležnom sudu tužbu protiv ova dva preduzeća. Ovakav zaključak usvojen je većinom odborničkih glasova na desetoj redovnoj sjednici CO Pale, tokom rasprave o informaciji o zaštiti šuma i gazdovanju šumama na području opštine Pale.

Predsjednik SO Pale Miroslav Brčkalo kaže da se opština već drugu godinu susreće sa problemom naplate sredstava koje pripadaju po osnovu eksploatacije šuma na njenom području. „Ukoliko u roku od 30 dana ne odgovorimo dinamiku i način isplate dugova, naplatu sredstava moraćemo da tražimo sudskim putem. Moramo se zaštititi jer je riječ o značajnim sredstvima, zbog kojih bismo, ako ih ne naplatimo, ponovo morali da rebalansiramo budžet, kako bismo izbjegli deficit koji smo prošle godine imali upravo zbog nerealizovanih obećanja ova dva preduzeća“, upozorava Brčkalo.

On zaključak SO Pale ne smatra pritiskom na ŠG „Jahorinu“ i JP „Šume RS“, već kako kaže, jedinim potezom koji opština u ovom trenutku može da preduzme kako bi naplatila dugove.

„Određeni kapitalni projekti, kao što su putevi, čija je izgradnja bila planirana za ovu godinu, nisu realizovani upravo zbogtih nedostajućih sredstava. Za to niko neće okriviti ŠG, već opštinu. Oni su sami dostavili plan sječe, na osnovu kog smo mi planirali budžetska sredstva. Plan sječe je realizovan u potpunosti i oni su dužni da izmire svoju zakonsku obavezu“, poručuje Brčkalo.

U ŠG „Jahorini“ ističu da se to gazdinstvo u ovoj kriznoj godini suočilo sa velikim problemima, zbog kojih nisu bili u stanju da redovno izmiruju svoje zakonske obaveze.

„Velike probleme, kako kadrovske, tako i finansijske, stvorio nam je novi Zakon o šumama, u kome izdvajanja za eksploataciju šume sa četiri povećana na 10 odsto. Kasnila nam je i proizvodnja jer zakon traži inženjere kojih u Palama nema dovoljno. Sem toga, velika su nam i potraživanja, koja ne možemo da naplatimo. Mi smo u jednom lancu, tako da ne zavisi samo od nas kada ćemo izmiriti svoje dugove. Dobra volja i zakonska obaveza postoji, ali bi isplata tih sredstava prema opštini Pale u punom iznosu značila kolaps gazdinstva“, kaže za „Paljanske novine“ Dejana Pandurević, inžinjer šumarstva u ŠG „Jahorini“.

Ona dodaje da u tom gazdinstvu, u kome su oduvjek imali sluha za sve probleme građana Pala, sada očekuju razumjevanje za tešku situaciju u kojoj se nalazi to preduzeće.

„Mislim da nije ispravno ići na sud, već sa gazdinstvom razgovarati o čvrstim garancijama za naplatu sredstava. Svi mi, koji radimo u gazdinstvu, ovdje živimo i u interesu nam je da opština naplati ta sredstva i uloži ih kako bi svima bilo bolje“, ističe Pandurevićeva.

Načelnik opštine Pale, Slobodan Savić kaže da postoji obećanje generalnog direktora JP „Šume RS“ da će dugovi opštini biti uplaćeni do kraja godine.

„Problem je u lošem zakonu, koji isključuje bilo kakav uticaj lokalne zajednice na plan i način eksploatacije šuma na njenom području. Takav zakon mora se mijenjati“, poručuje načelnik Savić.

Nedomaćinsko ponašanje

„Izvođači radova koji sijeku šumu nedomaćinski se odnose prema bogatstvu koje iskorištavaju“, priznaje Pandurevićeva u izjavi za naš list i dodaje da ŠG „Jahorina“ nema dovoljno ljudstva da ih u tome spriječi. „Izvršioci radova vrlo malo se obaziru na tu ekološku komponentu, odnosno na našu i na vodu koju pijemo. Naša jedina mogućnost je da idemo na tužbu, ali onda gubimo izvršioce radova“, kaže Pandurevićeva i upućuje apel sjekačima da poštuju prirodnu okolinu.

Srđan Šekara – Paljanske novine br. 68

Fotografije:

0095.jpg 0096.jpg 0097.jpg 0098.jpg 0099.jpg

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare