Tekstilci na putu oporavka

0

VLASENICA – Zaposleni u vlaseničkom Preduzeću „Novi elastik“ očekuju da će ova firma prvi put od formiranja poslovati bez gubitka, zahvaljujući povećanom plasmanu proizvoda na tržištu i boljoj iskorištenosti proizvodnih kapaciteta. Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Nedeljko Sokanović rekao je Srni da ga posebno ohrabruje nivo realizacije u posljednjih tri mjeseca ove godine.

„Ostvarili smo poslovne kontakte sa partnerima na inostranom tržištu, prvenstveno u Sloveniji i NJemačkoj, pa je, zahvaljujući tome, u ovom periodu proizvodnja porasla za skoro 50 odsto. Organizovali smo rad u dvije smjene i ukoliko nastavimo ovom dinamikom, vjerujem da ćemo na kraju ove godine imati pozitivan finansijski rezultat“, istakao je Sokanović.

Lanjski gubitak „Novog Elastika“ bio je oko 56.000 KM, a u prvom polugodištu ove godine 16.000 KM.

Sa 70.000 KM, koliki je bio nivo realizacije za prvih šest mjeseci ove godine, „Novi elastik“ je u posljednja tri mjeseca dostigao prodaju od 107.000 KM.

Sokanović je naveo da problem i dalje predstavlja nedostatak obrtnih sredstava za kupovinu sirovine i manjak stručnog kadra.

„Neophodan nam je bar jedan inženjer tehničke struke, alo nam se na konkurs do sada niko nije javio, pa angažujemo penzionera. Očekujemo i veću pomoć opštine i resornog ministarstva da bi lakše prebrodili probleme“, rekao je Sokanović.

Firma proizvodi pozamanteriju, koja ima široku primjenu u tekstilnoj industriji, te proizvodnji namještaja i obuće.

Formirana je 2009. godine nakon stečaja ranijeg „Elastika“ i odluke Vlade Republike Srpske da kupi dio propale firme, pa je Vlada i stoprocentni vlasnik „Novog elastika“.

Trenutno zapošljava 19 radnika, koji imaju skromna, ali redovna primanja uz plaćene obaveze prema državi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare