Tegeltija: Ove godine za zaštitu potrošača obezbijeđeno 100.000 KM

0

ZVORNIK – Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dušanka Tegeltija izjavila je danas u Zvorniku da je ove godine Vlada Srpske obezbijedila 100.000 KM za zaštitu potrošača.
Prije početka tribine „Informisanje i edukacija potrošača i trgovaca u Zvorniku“, čiji je organizator Udruženje za zaštitu potrošača „CAM“ iz Šekovića, Tegeltija je rekla novinarima da je resorno ministarstvo jedno od najvažnijih nosilaca zaštite potrošača u Republici Srpskoj s ciljem jačanja svijesti i zaštite potrošača.

„‘CAM’ ima projekat edukacije potrošača u opštinama Šekovići i Vlasenica. Cilj edukacije je da, osim potrošača koje u svakom trenutku pokušavamo naučiti o njihovim pravima, obrazujemo i podižemo svijest kod trgovaca kada je riječ o zaštiti potrošača“, rekla je Tegeltija.

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov rekla je da su najčešća kršenja prava potrošača neizdavanje računa za kupljenu robu.

„Apelujemo na potrošače da oni ne mogu ostvariti nikakvo svoje pravo ako nemaju račun za kupljenu robu. Polazna tačka za bilo koje dalje traženje svog prava jeste da od trgovca traže račun“, naglasila je Surtov.

Ističući da se dešava da na rafovima stoji jedna cijenu, a na kasi se kuca druga, Sturov je rekla da se sugeriše potrošačima da uvijek traže da im se naplati ona cijena koja je naznačena na rafu.

Predsjednik „CAM“ Đorđe Radenović rekao je da u regiji Birač najviše prigovora ima upravo u oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa, dok se kod trgovačkih usluga osnovni prigovor građana odnosi na istekli rok upotrebe prehrambenih proizvoda.

On je napomenuo da, za razliku od velikih trgovačkih lanaca koji izdaju redovno račune, male prodavnice to rijetko rade.

„Cilj ove radionice je da se građani upoznaju sa Zakonom o zaštiti potrošača koji je donesen 2009. godine. Malo ljudi zna da ima pravo na prigovore, kao i da postoje udruženja koja besplatno pružaju usluge građanima“, rekao je Radenović.

Učesnike radionice pozdravio je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, a radionici su prisustvovali i gradski inspektori, načelnici odjeljenja, predstavnici mjesnih zajednica, udruženja, potrošači, kao i predstavnici trgovačkih lanaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare