Teatar “Lutfest” potpisao Povelju o saradnji sa ruskim teatrom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Teatar “Lutfest” iz Istočnog Sarajeva i ruski teatar “Lutke i ljudi” potpisali su Povelju o saradnji “Savez lutkarskih teatara”.

Povelja je potpisana tokom ceremonije zatvaranja 7. međunarodnog festivala teatara lutaka “Teatarska vrteška” u Lobnju, u Moskovskoj oblasti.

“Potpisivanju povelje prisustvovali su i predstavnici teatara iz Rusije, Italije i Ukrajine i članovi ekspertskog savjeta, kritičar i prevodilac iz Moskve Irina Magkova, kritičar i sekretar Ruskog centra `UNIMA` iz Moskve Elena Točilko i dječiji pisac dramaturg iz Bugarske Pančev Pančo Borisov”, potvrdio je danas Srni direktor “Lutfesta” Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, direktor teatra “Lutke i ljudi” Žana Demihova podsjetila je tom prilikom da je saradnja sa teatrom “Lutfest” počela 2005. godine, kada je ovaj ruski teatar učestvovao na 6. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lutfestu”, da bi potom 2007. godine osvojio Gran pri “Zlatnu animu” za predstavu “Balda”.

Mitrić smatra da će ova povelja pomoći proširenju saradnje, kao osnov za razmjenu pozorišnih predstava dva festivala.

On je dodao da će ovom saradnjom biti stvorena i mogućnost realizacije zajedničkih projekata i predstava u Republici Srpskoj i BiH.

Mitrić je ovom prilikom za sljedeći 15. “Lutfest” u funkciji selektora izabrao predstavu “Kolobok ploskij”, u izvođenju “Nebaljšoj teatra” iz Rusije.

Sedmi međunarodni festival teatara lutaka “Teatarska vrteška” održan je u Lobnju u Rusiji od 31. oktobra do 4. novembra.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments