Taksisti protestvovali zbog novog štanda

0

ISTOČNO SARAJEVO – Članovi Samostalnog udruženja taksi prevoznika u Istočnom Sarajevu održali su danas mirne proteste nezadovoljni svojim položajem nakon izmjene odluke o taksi-prevozu po kojoj je većina ovlaštenja koja se tiču poslovanja prešla sa grada Istočno Sarajevo na opštine.

Taksisti su naveli da su uspjeli djelimično da saniraju posljedice ove, za njih nepovoljne odluke, tako što su naknadno ugradili i stav po kome im je omogućeno da mogu obavljati djelatnost na teritoriji grada.

Međutim, ističu oni, suština odluka o prelasku udruženja u ingerenciju opština Istočna Ilidža sa grada Istočno Sarajevo je za udruženje izuzetno štetna.

Taksisti navode da je na njihovo poslovanje najviše uticalo to što sadašnji nadležni opštinski organ donosi odluke o određivanju taksi stajališta, koje su, kako kažu, upitne sa stanovišta pravnog utemeljenja za njihovo donošenje.

Konkretan povod za proteste, koji je održan ispred opštine Istočna Ilidža, nastao je nakon što je Udruženje taksista “Keš” na desetak metara od taksi stajališta ovog udruženja na Autobuskoj stanici Istočno Sarajevo dobilo svoj prostor za stajalište.

Taksisti Samostalnog udruženja taksi prevoznika ističu da, prema zakonu, dva taksi stajališta moraju biti udaljena 500 metara i zahtjevaju izmještanje taksi stajališta udruženja “Keš”.

Oni navode da su zbog ove konkurencije na Autobuskoj stanici izgubili oko 90 odsto svog posla.

Nakon razgovora sa predstavnicima opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo taksisti su dobili obećanje da će u narednih 15 dana sagledati njihove probleme.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Istočna Ilidža Željko Tepavčević rekao je Srni da su saslušali zahtjeve taksista, ali da nisu mogli ponuditi nikakvo rješenje zbog odsustva načelnika opštine.

On je dodao da bi se rješenje trebalo potražiti na svim nivoima, ocijenjujući da današnji protest taksista ne donosi korist građanima Istočne Ilidže.

Tepavčević kaže da opština radi sve po zakonu, da je popravila mnoge stvari u korist taksista, izgradila dovoljan broj taksi mjesta, te da svaki taksista ima evidencioni broj i taksi stajalište koje se koristi bez naknade.

On je pojasnio da Udruženje nije dozvolilo taksistima Udruženja “Keš” da stoje na istom taksi stajalištu na Autobuskoj stanici, nakon čega je opština napravila novi štand, s čime se složio i predsjednik Udruženja taksista.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments