Tadić i Josipović sutra na Jahorini

0

Koliba – mjesto održavanja sastanka

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, te predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Srbije Boris Tadić učesnici su neformalnog trilateralnog sastanka koji će biti održan sutra na Jahorini.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, učesnici sastanka će razgovarati o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promjenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja.

Prema pisanju medija u regionu, na dnevnom redu jahorinskog sastanka moguće je da se nađe i inicijativa predsjednika Hrvatske Ive Josipovića o boljoj saradnji u istragama ratnih zločina u regiji zahvaćenoj ratovima iz devedesetih.

„Josipović već duže vrijeme želi da izloži prijedlog o mogućnostima sklapanja bilateralnih ugovora kojima bi se pojačala saradnja na progonu počinilaca ratnih zločina“, izjavila je za Radio „Slobodna Evropa“ Romana Vlahutin, izaslanik hrvatskog predsjednika za jugoistočnu Evropu.

Ona je pojasnila da bi tim sporazumima trebalo da budu ojačani mehanizmi saradnje kojima se izbjegava moguća politizacija krivičnih postupaka, između ostalog, i tako što bi se predvidjela nadležnost sudova država prebivališta osumnjičenika, tako da se izbjegnu situacije poput slučaja „Purda“.

Protokolom je predviđeno da predsjednici Srbije i Hrvatske sa članovima Predsjedništva BiH, tokom trodnevnog boravka na Jahorini, razgledaju ovu olimpijsku planinu.

Prvi neformalni trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske i Srbije i članova Predsjedništva BiH održan je u julu prošle godine na Brionima, gdje jej razgovarano o saradnji u procesu evrointegracija i mogućnosti čvršćeg povezivanja kompatibilnih privreda Srbije, Hrvatske i BiH.

Medijima je sutra na Jahorini omogućeno snimanje i fotografisanje početka sastanka u 9.30 časova u objektu “Koliba“, koji se nalazi u sklopu hotela “Termag“, dok je u periodu od 14.00 do 14.30 časova predviđena konferencija za novinare.

Kako je Srni rečeno u Predsjedništvu BiH, za sutrašnji jahorinski sastanak vlada veliko interesovanje medija iz regiona, tako da je akreditovano oko 50 ekipa i skoro 100 novinara, snimatelja i fotografa.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare