Svjetski dan studenata nije obilježen u Istočnom Sarajevu

0

Studentska unija Republike Srpske iz Banjaluke, kao krovna organizacija, jedina je studentska organizacija koja planira nizom aktivnosti da u Srpskoj obilježi današnji Svjetski dan studenata, izjavio je Srni predsjednik Saveza studenata Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Močević.

On je istakao da studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu nisu dovoljno upoznati sa obilježavanjem ovog praznika, što prema njegovoj ocjeni, proizilazi iz nedovoljne zainteresovanosti za njihova prava i obaveze.

Močević je rekao da se Savez studenata Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu trudi da sve studente ovog fakulteta upozna sa njihovim pravima i obavezama, ističući da je problem zainteresovanost studenata, kao i finansijska situacija koja je konstantni problem.

Predsjednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Predrag Govedarica izjavio je da se na ovom fakultetu nikako ne obilježava Svjetski dan studenata, dodajući da je samo Studentska unija RS dovoljno organizovana da proslavom obilježi ovaj značajni datum.

„Svi studenti našeg fakulteta definitivno nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i obavezama. Prije svega mislim na nepoznavanje pravila studiranja po bolonjskom procesu, jer je znanje studenata iz te oblasti veoma skromno“, rekao je Govedarica.

Govedarica je najavio da će narednog mjeseca Savez studenata Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu organizovati kampanju sa ciljem upoznavanja studenata ovog fakulteta sa pravilima bolonjskog procesa.

„U decembru ćemo obići sve studijske programe na našem fakultetu i nastojaćemo da na što bolji način putem raznih projekata informišemo studente o bolonjskom procesu“, rekao je Govedarica.

Svjetski dan studenata u svijetu se obilježava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sjećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Više od 1 200 čehoslovačkih studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne.

Studenti iz Banjaluke sakupljaju sredstva za renoviranje studentskog doma „Kalovita brda“

U okviru obilježavanja ovog datuma, Unija studenata RS uputila je rektoru Univerziteta u Banjaluci inicijativu da glavna aleja u studentskom kampusu u Banjaluci dobije naziv „aleja studentske brigade“.

U Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić danas je upriličena izložba studentskih fotografija o temi „Kako ja studiram“, dok će večeras u Klubu studenata Banjaluka biti organizovana humanitarna zabava „Za čučavac“ s ciljem prikupljanja novca za renoviranje toaleta u studentskom domu „Kalovita brda“ na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare