Svjetlost i dobrota oblili Andrićgrad

0

VIŠEGRAD – NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da su svjetlost i dobrota danas oblili Andrićgrad u kojem je za nešto malo više od dva mjeseca izgrađena crkva, toliko lijepa kao da je građena čitavu vječnost.

Vladika Grigorije, koji je danas osveštao crkvu Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika u Andrićgradu, istakao je da bi najviše volio da ovu crkvu zovu višegradskim Dečanima.

„Put od ulaska u Andrićgrad vodi u ovaj hram. Čemu bi bio grad, ako ne vodi u hram i čemu bi bio hram, ako ne kruniše grad i čemu bi svi bili ovde ako ne bismo slavili Hrista Boga, Svetog cara Lazara i kosovske junake“, rekao je vladika Grigorije u obraćanju.

On je podsjetio da su u Andrićgrad, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, mnogo uložili i Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik.

„Pozivamo sve ljude ovdje u Višegradu i svuda da dođu i vide, a kad vide obradovaće se, biće im lijepo, shvatiće da nema ništa teže na ovoj zemlji nego boriti se protiv lijepoga. To je uvijek borba protiv dobroga“, rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je naglasio da se na Vidovdan sve vidi, jer ovaj praznik služi kao ogledalo.

„Ne možemo slaviti Vidovdan, braćo i sestre, a da u našim očima, u našem sluhu i srcu, ne odjekuje priča o vjeri i večeri… Neka je blagosloven Vidovdan, naš krst i naš Vaskrs“, rekao je vladika Grigorije.

U Andrićgradu danas su povodom dvije godine od početka njegove izgradnje otvoreni Andrićev institut i poslovna zgrada preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare