Svjedok znao za zarobljavanja na Trovrhu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Hamed Rišljanin rekao je danas da je znao da je, nakon razmjene vatre, zarobljen jedan broj ljudi na brdu Trovrh kod Goražda u avgustu 1992. godine, ali da ne zna kome su i kada predati i ko je za njih bio nadležan.
Rišljanin je rekao da nikada nije vidio dokument predočen pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, dnevni izvještaj od 2. septembra 1992. godine, u kojem se navodi da su 31. avgusta pripadnici oružanih snaga iz Kopača u Policijsku stanicu u Goraždu priveli sedam ratnih zarobljenika sa Trovrha bez pisane dokumentacije, po koje će doći pripadnici vojne policije.

Svjedok je rekao da ne zna ni za dokument kojim se potvrđuje da su zarobljenici 17. septembra predati po naredbi Ekrema Hubijera.

Rišljanin je potvrdio da zna optuženog Muhameda Adžema jer je bio pripadnik jednog voda Teritorijalne odbrane /TO/, dok je ostalu trojicu bivših pripadnika takozvane Armije BiH, optuženih za zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu 1992. godine, „viđao u prolazu“.

Nekadašnji komandant Štaba TO Goražde Husno Hrapo rekao je danas da nikada nije znao za sedam zarobljenika sa Trovrha koji su privedeni u Policijsku stanicu Goražde, niti da je vojna policija za njih pripremala neku dokumentaciju.

Kao svjedok Okružnog tužilaštva, Hrapo je naveo da mu nije poznata sudbina ovih zarobljenika, a da jeste „oni bi danas bili živi“.

Odgovarajući na pitanja tužioca Tarika Crnkića, Hrapo je rekao da je sjedište Štaba TO bilo u privatnoj kući u Mojkovića polju, da su se u periodu juli – avgust 1992. godine često mijenjali njegovi članovi, te da je pomoćnik komandanta za bezbjednost TO bio Ekrem Hubijer.

Svjedok je potvrdio da je kao član ratnog Predsjedništva u Goraždu bio prisutan na nekim sastancima, kao i da je znao Ibru Merkeza, koji je „bio neki funkcioner u MUP-u“.

Treći svjedok Okružnog tužilaštva Mirela Granov izjavila je da je Ekrema Hubijera upoznala u bolničkoj apoteci u Goraždu gdje je radila, u jesen 1992. godine.

Prema njenom iskazu, Hubijer je pozvao da pređe u njegovu jedinicu, što je ona i učinila.

Tokom 15-20 dana, koliko je provela u Hubijerovoj jedinici, smještenoj u privatnoj kući na ulazu u Goraždu, Granova je rekla da „ništa konkretno nije radila“, odnosno da je „gledala neku zaplijenjenu dokumentaciju Vojske Republike Srpske“.

Bivše pripadnike takozvane Armije BiH – Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima osam srpskih zarobljenika sa Trovrha kod Goražda.

Na brdu Trovrh kod Goražda u avgustu 1992. godine zarobljeni su Boško i Đoko Lasica, NJegoš Ćeho, Kojo Vuković, Branislav i Budimir Todorović, Tioslav Radović i Ratomir Klačar, a potom ubijeni u goraždanskoj policijskoj stanici.

Naredno ročište, na kojem će vještak grafolog Ismet Katana iznijeti svoje mišljenje, zakazano je za 10. mart.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare